Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hade jag vetat vad jag skulle göra så hade jag inte tagit jobbet”, säger Sandra som anställdes för att lura kunder på nätet. Till höger ett av hennes fejkade konton. Foto: SVT/Dokument inifrån

Sandra anställdes på Rive juridiska byrå för att jobba med fejkrecensioner

Uppdaterad
Publicerad

Sandra utrustades med fyra laptops och en pärm fylld av sim-kort för att lura folk att bli kunder hos Rive juridiska byrå.   

– Skapa 500 Googlekonton och låt dem ligga på hög, instruerade Rives grundare Richard Olsson i ett inspelat samtal som SVT:s Dokument inifrån fått tillgång till.

Rive juridiska byrå utgav sig för att hjälpa människor som blivit felaktigt behandlade i arbetslivet. Men många klienter blev istället av med tiotusentals kronor utan att ha fått någon hjälp, vilket SVT tidigare har berättat om.

Sandra anställdes som sekreterare på Rive, men jobbet innebar bland annat att lura folk på nätet.  

”Richards ord som gällde”

Med hjälp av fejkade Googlekonton fabricerade Sandra en mängd positiva recensioner om företaget. Hennes arbetsverktyg var fyra olika laptops och en pärm med olika sim-kort. Med hjälp av dem skulle hon systematiskt bygga trovärdiga fejkkonton som alla hyllade Rive.  

Betygsnittet på recensionerna av Rive fick inte understiga 4,0.  

– Det var ju Richards ord som gällde. Hade jag vetat vad jag skulle göra så hade jag inte tagit jobbet, säger Sandra.

Hon säger att hon mådde dåligt av att gå till jobbet, men samtidigt var rädd för att få sparken.

– Jag hade varit arbetslös ett tag och hade inte det ekonomiska skyddsnätet runt mig. När man själv inte har någon insyn i det så är det svårt att sätta emot. Han kan vara så övertygande, ”det är såhär det går till, det är såhär alla branscher är, förstår du inte det?” 

”Fula metoder”

När Dokument inifrån intervjuar Richard Olsson påpekar han att han inte tror att taktikerna är ovanliga.

– Det skulle vara en fruktansvärt naiv inställning om man tror att marknaden fungerar på andra sätt, säger han.

– Det är fula metoder, absolut. Men på marknaden får du köra på och om du inte gör det blir du omkörd. Det är inget mer med det.

Se Dokument inifrån: Skamlös onsdag den 31 maj 20.00 på SVT1 eller på SVT Play

Vet du mer? Tipsa redaktionen!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.