Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör det inspelade samtalet där Rives grundare Richard Olsson hävdar att han ska göra journalistens familj ”fullständigt fattiga”. Foto: SVT/Dokument inifrån

Juristbyrån Rive granskades – grundaren ville förgöra journalistens ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

När SVT granskade Rive juridiska byrå 2019 tackade grundaren Richard Olsson för saklig och väl avvägd journalistik. Men bakom kulisserna gjorde han upp planer för att ge igen.  

– Jag har tagit en halv miljon från mina privata pengar för att göra dem fullständigt fattiga inom loppet av ett år, hävdade Richard Olsson i ett av tusentals inspelade telefonsamtal som Dokument inifrån tagit del av. 

När SVTs Umeåbaserade konsumentredaktion granskade Rive juridiska byrå 2019 blev det tydligt att många klienter var missnöjda och kände sig lurade. Konsumentombudsmannen stämde därefter byrån och i en dom från 2020 hotades Rive av vite om bolaget fortsatte med otydlig prisinformation.

Rive gick till slut i konkurs 2021.

Planerade hämnd

Dokument inifrån har nu fått tillgång till tusentals läckta inspelningar av interna telefonsamtal mellan Rives medarbetare. I dessa framkommer bland annat att grundaren Richard Olsson planerade en hämnd mot Umeåjournalisten Nils Pejryd, som låg bakom SVT:s granskning.

– Han har fuckat med mitt bolag, säger han i en av inspelningarna.

Richard Olsson hävdar i samtalen att han ska göra Nils Pejryd och hans familj ”fullständigt fattiga” inom loppet av ett år. Nils Pejryd uppger dock i dag att de ekonomiskt inte har drabbats märkbart.

Vd hotades

Även omdömessajten Recos vd berättar i Dokument inifrån att han fått hotfulla påtryckningar från Rive, i syfte att påverka byråns recensioner – något som TV4 var först med att avslöja. Ett säkerhetsföretag bedömde hotbilden mot honom och hans familj som så allvarlig att de under en period fick lämna sitt hem.

När Richard Olsson intervjuas av Dokument inifrån i dag framhåller han att han aldrig har hotat någon och att Rive sköttes på ett lagligt sätt. Något han även pratar om i de inspelade interna telefonsamtalen gällande planerna mot Nils Pejryd och hans fru, som driver företag:

– Deras butik kommer i alla fall inte ha något bra rykte. Det är inte olagligt att tala illa om en butik i Sverige, det har jag kollat upp. Förtal mot företag är faktiskt helt lagligt, säger han i ett samtal.

Se Dokument inifrån: Skamlös onsdag den 31 maj 20.00 på SVT 1 eller på SVT Play.

Vet du mer? Tipsa redaktionen!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.