Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grundaren Richard Olsson om kunder som känt sig lurade av Rive juridiska byrå: ”De var väl korkade”. Foto: SVT/Dokument inifrån

Hundratals kunder kände sig lurade av Rive juristbyrå

Uppdaterad
Publicerad

Richard Olsson grundade juridiska byrån Rive som gick i konkurs efter att ha kritiserats av hundratals kunder, granskats i medier och dömts i Patent- och marknadsdomstolen. Nu berättar han för första gången öppet om sin syn på klienterna. 

– Kunderna får faktiskt skylla sig själva, säger han i SVT:s Dokument inifrån: Skamlös.

I början av 2000-talet gjorde sig Richard Olsson känd som storsvindlare i Norge och dömdes till slut till 14 månaders fängelse för bedrägeri. Han flyttade senare till Sverige och valde att rikta in sig på juridik och arbetsrätt.

För tio år sedan grundade han Rive juridiska byrå, som skulle hjälpa människor som hade problem med sina arbetsgivare. 

Kunder har känt sig lurade 

SVT har under åren kunnat visa hur hundratals kunder känt sig lurade av Rive. Många blev chockade av höga fakturor, en del fick betala för juristernas resor med ett privatflygplan och över hundra blev själva stämda av byrån. De flesta i tvister om prissättningen.

Sju år efter företagets start förbjöd Patent- och marknadsdomstolen Rive att fortsätta med otydlig prisinformation, annars riskerade bolaget vite

Flera tidigare medarbetare berättar nu i Dokument inifrån om hur de känt sig pressade in i en systematisk verksamhet där kunderna på olika sätt blev lurade.

– Du tar människor som kanske är i sitt livs mest utsatta situation. De kommer till oss och förväntar sig hjälp. Men hela upplägget är gjort för att lura dem, inte för att hjälpa dem, säger en av de tidigare medarbetarna. 

Slår ifrån sig kritiken 

Richard Olsson uppger att verksamheten har bedrivits helt lagligt och menar att han inte har något att stå till svars för.

– Du får också komma ihåg att de som känner sig lite kränkta, känner sig lite lämnade av samhället och känner sig lite trampade på av arbetsgivaren, mycket väl också kan känna sig lurade lite lättare kanske än alla andra, säger Richard Olsson. 

Sitter i fängelse    

Våren 2021 gick Rive juridiska byrå i konkurs. Richard Olsson har sedan dess hunnit starta fler juridiska byråer men avtjänar nu ett fängelsestraff efter att ha dömts för ett brott som inte rör Rive. 

Se Dokument inifrån: Skamlös onsdag den 31 maj 20.00 på SVT1 eller på SVT Play

Vet du mer? Tipsa redaktionen!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.