-Det finns flera svårigheter i insjöar. Om man jämför med Östersjön finns det i sjöar andra sorters giftiga cyanobakterier än i Östersjön. De tillhör samma grupp, men kan vara farligare, säger marinekologen Helena Höglander vid Stockholms universitet till SVT.
Orsaken är att insjöar ofta är grundare, kan ha stillastående vatten och har höga koncentratoner av näringsämnen genom tillflöden som ökar algblomningen.
-I insjöar så fylls hela sjöar med farliga alger. Några av arterna i insjöar kan vara farligare än de blågröna algerna i Östersjön, säger Helena Höglander.
Dessutom finns en risk att dessa alger sprids. Vanligtvis trivs algerna antingen i sött eller salt vatten, men på ställen där vatten rinner från sjöar ut i havet finns en risk för spridning.
-Från till exempel Mälaren kan insjöalgerna även förekomma i vissa vikar och i många kustområden finns alger som trivs i insjöarna. I insjöarna blir de mer klargröna i färgen, de syns inte lika tydligt i havet, säger Helena Höglander.
Mycket alger över Östersjön just nu
Jämfört med tidigare år visar satellitkartor över algblomningen att den förekommer mycket över stora delar av Östersjön.
-2010 ligger bland de år med störst utbredning av algerna, men det är svårt att uttala sig om kvantiteterna. Det är först när säsongen är slut som vi kan göra jämförelser, säger Gunnar Aneer, marinekolog Länsstyrelsen Stockholm till SVT.
Det handlar om den giftiga blågröna algblomningen, alger som egentligen är cyanobakterier.
-Det är flera olika arter som brukar finnas under den här tiden, cyanobakterier. En som framför allt har en tendens att flyta upp till ytan är de blågröna giftiga, säger marinekologen Helena Höglander.
Men prognoserna kan ändras fort och är väldigt beroende på vädret. Och det är ofta värmen som sätter igång algblomningen. Det sker blomning även på våren, men det är under högsommaren som den tar ordentlig fart och det är då som människor märker av den.
Det finns olika typer av alger. Vissa farligare än andra för människor och en del helt ofarliga. Men det kan vara svårt att skilja på dem.
-Ofta är den en blandning av flera arter, så man kan inte veta förrän man tittar i mikroskop. De giftiga blågröna så kallade Katthårsalgerna ser ut som rabarbersoppa – mjölkiga med vita trådar, säger Höglander.
Hundar extra känsliga
Hundar och andra husdjur är extra känsliga. Ofta för att de är mindre.
Mycket handlar om sunt förnuft när man är i närheten av alger. Man ska inte låta hunden dricka och småbarn bada och sitta i algsoppan. Ett av de mer konkreta råden är att inte bada om inte fötterna syns på en halv meters djup.
-Titta alltid hur det ser ut innan man går och badar. Det gäller även hundägare. Håll hunden kopplad innan man släpper ner den till vattnet. Hundar är extra känsliga, de är mindre och dricker av illaluktande vatten, menar Höglander.
Läget i Östersjön
Även om alger i insjöar, enligt Höglander, ofta är farligare än de i Östersjön är det Östersjön det ofta fokuseras på.
-Det brukar inte pratas så mycket om sjöar. En av orsakerna är att det inte finns någon samlad informationscentral. Det skulle egentligen räcka om kommunerna förenklar sin information, hemsidan Badplatsen är en av dem, säger Höglander.
På SMHI:s satellitkartor över algblomningen förekommer det just nu alger från Finska viken ner till södra Östersjön. Mest finns mot östra sidan mot polska kusten, men även i Hönöbukten, vilket gör att även Blekinge och södra Gotland är drabbat.
Kustbevakningen övervakar med jämna mellan rum vattenytan. I samband med deras senaste sjöövervakning noterade de stora ansamlingar alger sydost om Öland, vid norra Midsjöbankarna. Idag råder det sydöstlig vind i området vilket ökar risken för att algerna närmar sig kusten.
Det har varit gynnsamt väder hittills i sommar för de blågröna algerna. Högtryck är idealiskt. Men vindar kan snabbt ändra förutsättningarna och algerna har bara en viss livslängd sedan dör de bort.
Ann-Sofie Gälman