Foto: Scanpix

Farliga bakterier funna i färsk kyckling

Uppdaterad
Publicerad

Det finns farliga bakterier i kyckling som säljs i svenska butiker.

Det är tidningen Råd & Rön som testat färsk kyckling och hittat både magsjuke- och antibiotikaresistenta bakterier.

Värst var den danska kycklingen, men ingen svensk kyckling var helt fri från bakterier.

”Chockerande”

– Det är mycket chockerande och visar att konsumenterna utsätts för stora, onödiga smittorisker. Även svensk kycklingproduktion har uppenbarligen mycket kvar att göra, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

Råd & Rön har testat förekomsten av campylobacter samt ESBL-bildande e-colibakterier i svensk och dansk färsk kyckling.

– I två fall från Danmark fanns dessa bakterier i så stor mängd att det skulle räcka med att få i sig ett eller två gram rå kyckling för att bli sjuk, vilket lätt kan hända genom att kycklingen exempelvis förs över från en kniv till en sallad,  skriver Sveriges Konsumenter i ett pressmeddelande.

Campolybacter

 I 62 procent av proverna hittades campylobacter och i 51 procent ESBL-bildande e-colibakterier.

”Vi hittade ESBL-bildande bakterier i 51 procent och campylobacter i 62 procent av alla prover. Campylobacter hittades i all kyckling förutom i den från Bjärefågel och Knäred. I kycklingen från Coop, Eldorado, Ica, Lagerbergs, Garant, Gyllda, Bosarps, och Pärsons påvisades campylobacter i flera prover. I Pärsons kyckling fanns så mycket campylobacter att det skulle räcka med att få i sig ett gram för att bli sjuk, i Icas majskycklingfilé skulle det räcka med två gram och i Bosarps kycklingfilé 16 gram.” skriver Råd & Rön på sin hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer