Foto: SVT

Farliga bakterier i salladspåsar

Uppdaterad
Publicerad

Sju av tio färdiga salladsmixar i påse innehåller elaka bakterier, vilket tyder på bristande hygien vid paketeringen av salladen.

Bakterierna som hittats i salladspåsarna är stafylokocker och bacillus cereus, vilka i värsta fall kan leda till matförgiftning, skriver Göteborgs-Posten och Dagens Nyheter.

Risken kan uppstå om salladen blandas med animaliska livsmedel som kött eller räkor och får stå framme i rumstemperatur i några timmar.

Förvånande resultat

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet, som gjort analysen av salladen på uppdrag av Testfakta förvånas över resultaten.

– Detta är inget man förväntar sig ska finnas i färdiga salladsmixar. Stafylokocker kommer från människor, antingen från huden eller av att någon hostat eller nyst på salladen innan den packats. Det här tyder på bristande hygien under själva packningen, säger hon till DN.

”Ställ in salladen”

Enligt Marie-Louise Danielsson-Tham behöver man dock inte undvika att äta den här typen av sallad, enligt TT.

– Man ska inte vara rädd för att äta de här salladerna, bara man ser till att äta dem på en gång eller ställa in dem i kylen direkt när man blandat i kyckling, räkor eller något annat animaliskt.

Bakterierna förökar sig inte så länge de enbart befinner sig i salladen, det är först när de kommer i kontakt med något animaliskt som de förökar sig.

Vanlig bakterie

Bacillus cereus är en vanlig jordbakterie som brukar upptäckas i torra livsmedel som kryddor och riskorn.

Den har bland annat legat bakom matförgiftningslarm om ris à la Malta, och att den finns i salladerna kan vara en signal om att man behöver se över rengöringen, enligt Marie-Louise Danielsson-Tham.

– Det kan vara att växtplatsen inte rengörs mellan odlingsomgångarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.