Svenska soldater övar inför resan till Mali där de ska ingå i FN-insatsen Minusma. 30 personer ur FN:s personal har hittills dödats i Mali. Foto: SVT

Farligt uppdrag i Mali för svenska militärer

Uppdaterad
Publicerad

Snart beger sig omkring 120 svenska militärer till Mali för att förbereda för den svenska FN-styrka som ska finnas på plats i januari. Samtidigt har situationen för de fredsbevarande styrkorna i Mali nyligen beskrivits som ”oacceptabel” av chefen för FN:s fredsinsatser, Herve Ladsous.

Det beror på att Frankrike dragit ner på sina styrkor i regionen, sade Ladsous till journalister enligt AP.

Sverige ska skicka 250 fredsbevarande soldater till Mali – ett land som befinner sig i krig med terrorgruppen Al Qaida. Det kommer att bli den nya stora svenska internationella insatsen sedan nästan alla svenska militärer lämnat Afghanistan.

Agenda

Så sent som i förra veckan dödades nio FN-soldater från Niger i ett eldöverfall, en senegalesisk fredsbevarare dödades i tisdags och totalt har 30 dödats och 90 skadats sedan insatserna påbörjades i juli 2013.

Agenda har träffat några av de svenska militärer som snart beger sig iväg till Mali på ett svårt och farligt uppdrag. De är medvetna om riskerna.

– Motståndaren är – precis som vi – välmotiverad, skicklig och också farlig, säger Carl-Magnus R Svensson, förbandschef.

När Agenda besöker förbandets övning handlar det mest om att hantera risker, som att snabbt kunna evakuera skadade. Tiden är för längesedan förbi när FN-soldater var respekterade och fredade.

”FN en tydlig måltavla”

– Nu är FN en tydlig måltavla för attentat. Flera självmordsattacker har skett, framför allt med bilar fullstoppade med sprängämnen och även hemmagjorda bomber som sprängs på vägarna. Det är ganska stora förluster på bara 15 månader, säger Magdalena Tham Lindell, säkerhetspolitisk analytiker på FOI.

Under den i stort sett avslutade svenska truppinsatsen i Afghanistan dödades fem svenska militärer. De 13 åren i Afghanistan kunde Sverige ändå luta sig mot Natos enorma resurser. Ett FN-uppdrag är något helt annat.

– I Nato-kontexten är det ofta likasinnade länder, det är västerländska länder med gemensamma övningar och utbildningar. Man har lätt att kommunicera. I Mali är det en mycket större bredd av länder som bidrar. Det finns en språkförbistring mellan fransktalande och mer engelsktalande länder och väldigt olika nivå vad gäller kompetens och tidigare erfarenhet. Det kommer att bli något helt nytt för det svenska förbandet att ingå i en så extremt multinationell kontext som FN utgör, säger Magdalena Tham Lindell.

Försvarsministern: Måste vara professionella

När försvarsminister Peter Hultqvist (S) gästade Agenda betonade han att det är viktigt att de svenska miltärerna är väl förberedda och att Försvarsmakten måste göra riskanalyser av hotbilden.

– De måste göra professionella bedömningar. De ska bedöma hoten och anpassa sin stridsteknik. Bygga in försiktighet i sitt beteende. De svenska soldaterna kommer att ha splitterskyddade fordon vilket inte andra länder som deltar har efter vad jag har förstått, sade Hultqvist.

FN-chefen har sagt att läget är oacceptabelt?

– Jag ifrågasätter inte den bedömningen. Det är en svår operation. Men vi måste också försöka stödja FN och bidra till att stabilisera Mali, sade Hultqvist i Agenda.

”Måste tänka att man ska klara det”

Jimmy Stjernqvist är soldat och när Agenda träffar honom och hans kamrater övar de på att leta hemmagjorda bomber på en grusväg. Det har han gjort förr, i Afghanistan. Snart väntar resan till Mali och visst undrar han om han kommer hem den här gången också.

– Det är klart att man har de tankarna. Men när man väl är därnere går det inte att tänka så. Då skulle man inte kunna fungera i sitt arbete. Man måste kunna tänka att man kan klara det, att man ska klara det, säger Jimmy Stjernqvist.

Också militärtolken Tora Candal har tidigare tjänstgjort i Afghanistan och hon är väl medveten om riskerna och om vad hon utsätter sina anhöriga för genom att resa.

– Jag har en stor familj. De är väldigt oroliga. Och jag är orolig för dem, säger hon.

Men inte för din egen del?

– Självklart för min egen del också. Men jag är mest rädd för mina anhöriga, säger hon.

”Ett mycket svårt uppdrag”

Den nordafrikanska grenen av al-Qaida, kallad Aqim, hade 2012 hade erövrat halva Mali och infört sharialagar. 2013 satte Frankrike in trupper och drev tillbaka Aqim. För drygt ett år sedan inleddes FN-insatsen Minusma, där Sverige nu ska bidra med ett underrättelseförband. För närvarande har FN 12.640 soldater och 1.440 poliser i Mali.

Svenskarnas uppgift i Mali handlar om att upptäcka fienden i tid för att kunna skydda både FN och civilbefolkningen.

– Det kräver att vi tränar på alla de här komplexa situationerna och att vi förbereder oss noggrant för att hantera en motståndare som uppträder bland civilbefolkningen. Det är ett mycket svårt uppdrag, säger Carl-Magnus R Svensson.

Reportage i Agenda söndag 12 oktober. Se programmet här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet