Foto: Nyhetsbyrån TT

Färre åker fast för sexköp

Publicerad

Allt färre åker fast för sexköp. I fjol syntes en kraftig minskning – framförallt i Stockholm där antalet lagförda sexköp nära på halverades. Samtidigt syns inga tecken på att sexhandeln har minskat.

– Vi hade inte tillräckliga resurser att jobba med det här. Det är alltid prioriteringar som står mot varandra, säger Carina Lennquist, enhetschef för Citypolisen i Stockholm.

I hela landet minskade antalet lagförda sexköp med 25 procent 2013 i jämförelse med året innan. I Stockholms län var tappet ännu större. Där rasade antalet från 153 år 2012 till 80 stycken i fjol.

– En nedåtgående trend är inte bra, samtidigt handlar det om vilka metoder man använder. Jobbar vi förebyggande med att unga inte ska komma in i detta så blir det inte en pinne i statistiken.

Saknat samarbete

På KAST-mottagningen i Stockholm, som vänder sig till köpare av sexuella tjänster, är det inte färre som söker hjälp. Socialsekreteraren Johan Christiansson möter fortfarande många som köpt sex på hotell, i lägenheter och ute på gatan.

– Vi har ett jämnt flöde här. Det är oftast personer mellan 35 och 55 år med arbete och familj, de flesta har aldrig varit i kontakt med polisen tidigare.

Även i Västra Götaland har antalet lagförda sexköp minskat, från 134 under 2012 till 112 stycken förra året. I Göteborg har socialtjänsten kritiserat polisen för att inte lägga tillräckliga resurser på den grupp som arbetar med människohandel. Fjolårets skjutningar har gjort att polisen prioriterat annat.

– Vi har saknat en motpart hos polisen som arbetar med människohandel. Det är viktigt med en bra relation för att folk ska våga vittna. Då krävs att vi kan hänvisa till någon vi har förtroende för, säger Karin Dahlborg, socionom på Mikamottagningen, som arbetar med personer som haft sex mot ersättning.

Inte prioriterat

Skåne har länge legat lågt i antalet lagförda sexköp. Men nu ökar siffran marginellt, från 18 stycken 2012 till 22 i fjol. Pernilla Nilsson, chef för närpolisen i Malmö city, tror att sexköpen är fler.

– Jag upplever inte att problemet har minskat, kanske att det till och med har ökat. Vi har inte prioriterat de här ärendena.

Både Malmö- och Stockholmspolisen genomför nu satsningar för att arbeta bättre med frågan. I Malmö leder en gemensam insatsledare arbetet mot prostitution och i Stockholm ska fem personer arbeta i en särskild grupp med fokus på frågan.

– Förut har vi framförallt haft två engagerade poliser som jobbat med detta, det räckte inte. Statistiken för 2014 kommer att se annorlunda ut, säger Carina Lennquist.

Fakta: Här lagfördes flest

  • Västra Götalands län

 * 2013: 112

 * 2012: 134

 * 2011: 246

 * 2010: 84

  • Stockholms län

 * 2013: 80

 * 2012: 153

 * 2011: 139

 * 2010: 173

  • Skåne län

 * 2013: 22

 * 2012: 16

 * 2011: 18

 * 2010: 13

Källa: Brottsförebyggande rådet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.