Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Borde man stanna hemma om man bor i de områden som spås drabbas av snöoväder? Hör Trafikverkets presschef. Foto: Fredrik Sandberg/TT, SVT

Färre allvarliga olyckor än befarat i snöovädret

Uppdaterad
Publicerad

Det snöoväder som drog in över södra delen av Sverige på tisdagen har skapat problem i trafiken, men resulterat i betydligt färre allvarliga olyckor än befarat.

– Det har varit många lastbilar som inte kommit fram och bilar som hamnat i diket man tack och lov inga jätteallvarliga olyckor, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

En kvinna skadades allvarligt när hon frontalkrockade med en lastbil utanför Jönköping. I Mariestad välte ett lastbilssläp med spannmål över en person som klarade sig utan allvarliga skador. På E45 utanför Vänersborg hamnade flera lastbilar i en seriekrock.

Överlag har dock antalet allvarliga olyckor till följd av snöovädret varit färre än befarat, enligt Trafikverket.

Lokaltrafik har ställts in på många håll men tågen har för den mesta delen rullat utan större problem.

– Tågen har går som de ska oftast. Det är på några banor som tågtrafiken ställts in fram till klockan 12 imorgon. Vi ska ut och syna dem under förmiddagen för att komma igång med den trafiken, säger Bengt Olsson.

Läget kan dock förändras under natten och även under morgondagen väntas stora mängder snö falla på sina håll. Trafikverket rekommenderar att följa väderuppdateringarna om man bor inom området med orange varning.

– Är man tveksam så är det alltid en bra rekommendation att försöka stanna hemma och jobba hemifrån om man kan det, säger Bengt Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.