Färre barn får veckopeng

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre barn får vecko- eller månadspeng. Det är en dålig trend anser Nordeas ekonom Ingela Gabrielsson.

Andelen föräldrar som ger sina barn vecko- eller månadspeng har minskat från 76 procent år 2006 till 60 procent i år.

I stället för fickpengar ger föräldrarna pengar när det behövs, alternativt menar de att de ändå betalar för allting. Men det ger inga bra signaler tycker Gabrielsson.

– Det är viktigt att barnen får ta eget ansvar och får möjlighet att testa och förstå pengars värde.

De föräldrar som ger fickpengar till barnen har en klar ambition att lära ut ansvarstagande för pengar och hur man sparar för att få råd att köpa det man vill ha.

Mellan 8 och 9 år och mellan 13 och 14 år sker för de flesta de stora ekonomiska lyften och efter 14 år klättrar månadspengen stadigt uppåt till omkring 860 kronor vid 17 års ålder. Det är också många som får hantera studiebidraget själva. I år ligger det på 1.050 kronor men betalas inte ut under sommarmånaderna.

De flesta, 51 procent, får fickpengarna i kontanter, andra genom en banköverföring eller både och.

– Vi är inne i ett skifte där kontanterna minskar kraftigt. Frågan är hur vi ska göra med de yngsta. Än så länge får de enbart kontanter för hur glad blir en sexåring av en banköverföring?, undrar Gabrielsson.

Om undersökningen

Undersökningen är utförd av TNS Gallup och totalt genomfördes 1.005 intervjuer med föräldrar till hemmaboende barn i åldern 6-17 år.

Källa: Nordea

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.