Foto: TT

Färre behöver underhållsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Trenden att allt färre separerade föräldrar behöver få underhållsstöd från den andra föräldern via Försäkringskassan fortsätter. Första halvåret 2015 minskade siffrorna ytterligare och det kan bero på att allt fler föräldrar väljer växelvis boende för sina barn.

Underhållsstöd är det ekonomiska stöd som den förälder kan få som har större delen av boendet för gemensamma barn efter en separation. Hanteringen går via Försäkringskassan som tar in pengar från den ena föräldern och betalar ut stöd till den andre om man inte kan lösa ekonomin sinsemellan på egen hand.

Om den underhållsskyldige föräldern inte har tillräckliga inkomster betalar Försäkringskassan ett utfyllnadsbidrag för att täcka upp, så att barnet alltid får 1.273 kronor per månad, ett belopp som bara höjts med 100 kronor sedan 1997, men som i september i år kommer att höjas med 300 kronor.

Behovet har minskat

De senaste femton åren har antalet stödmottagande föräldrar minskat med ungefär en tredjedel, från knappt 213.000 1999 till knappt 140.000 i juni i år. Ytterligare en effekt av det minskade antalet familjer i underhållsstödsystemet är att skulder för underhållsstöd hos Kronofogden också minskat, från 44.000 personer 2011 till 39.000 2014.

– Om antalet barn i systemet minskar för att man löser det här själva så är det positivt, tror vi. Sen är det ju en trend i samhället idag att fler barn bor växelvis mellan föräldrarna och då behöver man kanske inte ett underhållsstöd på samma sätt, för då kanske man betalar hälften var när barnen bor på det sättet, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Bor hos båda föräldrarna

Så kallat växelvis boende, där barnen bor ungefär lika mycket hos båda föräldrarna har ökat successivt sedan 80-talet. Då uppgav föräldrarna att ungefär en procent av barnen bodde växelvis hos båda, medan ungefär 35 procent av barnen idag delar sin vardag mellan föräldrarna.

Niklas Löfgren säger att det finns indikationer på att Försäkringskassan kommer att få ett utökat uppdrag från regeringen under nästa år, som handlar om att ytterligare informera och stötta föräldrar som behöver hjälp att räkna ut hur ekonomin kring barnen kan se ut:

– Det kommer troligen till stor del att handla om digital hjälp, beräkningsmodeller på nätet och webb-möten med rådgivning, så att man får hjälp att räkna ut vad ens barn kostar i verkligheten:

– Även om det är jobbigt när man är nyseparerad eller på väg att separera att sätta sig ner tillsammans, men man måste ända göra det, det blir inte rimligt annars, för det kostar mycket att ha barn, det måste man komma ihåg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.