Två bröder som sålde varianter av fentanyl via nätet dömdes för vållande till annans död 2018. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Färre dör av narkotika i Sverige

Publicerad

Mellan 2017 och 2018 minskade de narkotikarelaterade dödsfallen med 10 procent – en utveckling som framför allt beror på färre dödsfall från fentanylliknande substanser. Samtidigt minskar även bruket av narkotika bland Sveriges skolelever.

Det är Folkhälsomyndigheten som står bakom den nya rapporten, som alltså gäller för 2018. Enligt den skedde 566 dödsfall jämfört med 626 dödsfall året innan.

– Den största orsaken är att antalet dödsfall till följd av fentanylanaloger, som är en syntetisk opioid, har minskat. Det beror i sin tur på att man har lyckats begränsa tillgängligheten genom att klassificera fentanylanalogerna som narkotika och hälsofarlig vara. Sedan har polisen jobbat hårt mot webshoppar, säger Mimmi Eriksson Tinghög, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Hon tror även att domen mot två personer som sålde fentanylanaloger och som fälldes för vållande till annans död har bidragit till att dödsfallen minskat.

– Det har skapat uppmärksamhet.

”Oerhört stark och svårdoserad”

Fentanyl är så farligt att ni märker en så här stor skillnad bara genom att en enda drog minskar?

– Ja, den är oerhört stark och svårdoserad. Det behövs otroligt lite för att det ska orsaka dödsfall. Därför är det glädjande att man lyckats få bort så pass mycket fentanyl från marknaden.

Rapporten visar också att ungefär 70 procent av de som dör av narkotika är män. Den vanligaste anledningen är överdoser och opioider står för hela 86 procent av dödsfallen. Då naloxonläkemedel kan vara en livräddare vid överdoser av just opioider har myndigheterna vidtagit flera åtgärder för att öka tillgängligheten.

Färre skolelever använder droger

Rapporten från Folkhälsomyndigheten visar även andra tendenser:

  • Cannabis är den vanligaste drogen i Sverige. Enligt undersökningen ”Hälsa på lika villkor 2018” använde omkring 4 procent i åldern 16 till 64 år cannabis det året.  
  • Enligt rapporten uppgav 0,8 procent i årskurs 9 och 1 procent i gymnasiets år 2 att de någon gång under 2018 använt psykoaktiva substanser, vilket är en minskning jämfört med 2017. Syntetiska cannabinoider är vanligast i den här gruppen.  
  • 2018 rapporterades det ungefär 107 000 brott mot narkotikastrafflagen, vilket är en ökning med 6 procent jämfört med året innan. Majoriteten av den narkotikarelaterade brottsligheten gäller eget bruk och innehav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.