Olivia Wigzell, Socialstyrelsens generaldirektör, säger att läkemedlet kan rädda liv. Foto: SVT

Socialstyrelsen: Vården bör dela ut nässpray som häver överdoser

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen släppte på tisdagsmorgonen beskedet att vårdpersonal nu bör dela ut medlet naloxon till personer med beroendeproblematik och som riskerar att överdosera.

Medlet används som ett motgift för att häva överdosering.

– Man kommer närmare brukarna, men får också ett effektivt läkemedel, säger Olivia Wigzell.

I Socialstyrelsens uppdatering av de nationella riktlinjerna för vård och stöd vid missbruk och beroende har myndigheten lagt in en ny rekommendation om att vårdpersonal i hela landet bör erbjuda naloxon till personer med missbruksproblematik. Hittills har nässprayen naloxon bara delats ut till personer i Skåne, Uppsala och Stockholm.

– Vi landade i bedömningen att läkemedlet kan rädda liv om det blir ännu mer tillgängligt än det är idag, säger Socialstyrelsen generaldirektör Olivia Wigzell i SVT:s Morgonstudion om den nya rekommendationen.

Naloxon

Naloxon hjälper mot överdosering av opioider, exempelvis heroin eller fentanyl. Opioider är de vanligast förekommande substanserna när det gäller dödsfall till följd av överdosering. Insatserna som följer på rekommendationen ska enligt myndigheten ges högsta prioritet.

”Livräddare där och då”

Personerna ska utöver att ges egen tillgång till motmedlet även ges utbildning av vårdpersonalen.

– Man kommer närmare brukarna, men får också ett effektivt läkemedel, säger Olivia Wigzell.

Läkemedlet kommer att förskrivas till personer med beroendeproblematik, men anhöriga och närstående är välkomna att delta i utbildningen. Sprayen ska tas eller givas när en person har överdoserat. överdoserar. Viktigt att veta är att sjukvården alltid ska kontaktas vid en överdosering, även om man använt naloxon.

– Det är en livräddare där och då, men sedan måste man ändå ta kontakt med vården, säger Olivia Wigzell.

Beräknas kosta 12 miljoner kronor

Tillsammans med den utbildning som ska ges till vårdpersonal beräknas kostnaderna landa på knappt 12 miljoner kronor.

– Vår analys visar att den sammanlagda kostnaden för naloxon och utbildning beräknas till knappt 12 miljoner kronor för hälso- och sjukvården. Då har vi utgått från att drygt 10.600 patienter får tillgång till två förpackningar naloxon per år. Varje förpackning kostar 449 kronor, säger Stefan Brené, projektledare för riktlinjearbetet i ett pressmeddelande.

Cirka 900 personer om året har dött till följd av överdoser i Sverige de senaste åren, vilket är en av de högsta siffrorna i Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Naloxon

Mer i ämnet