Region Skåne valde att vänta på naloxon i sprayform för att även den som inte kan injicera ska kunna ge det. Foto: Helena Bohm-Nilsson

Skåne först med nässpray som häver överdos

Uppdaterad
Publicerad

Skåne blir först i landet med att dela ut naloxonnässpray till personer med heroinmissbruk. Men man har fått ansöka om egna läkemedelslicenser eftersom det preparat som upphandlas är fördröjt.

En liten röd necessär är det som utgör naloxonkitet och som ska delas ut till alla som är inskrivna vid de fyra sprutbytesverksamheterna i Skåne, vid avgiftningen eller vid en av Skånes 18 LARO-mottagningar (läkemedelsassisterad rehabilitering vid opioidberoende).

– Här finns sprayet, en kompress, handskar och en andningsmask, om man behöver ge första hjälpen, berättar Pernilla Isendahl som är projektledare för naloxon i Region Skåne.

”Alla ska få naloxonkitet och en möjlighet att rädda liv”

Hon har tillsammans med kolleger vid sprutbytesverksamheten just slutfört en regionomfattande utbildningsinsats för alla de som arbetar på mottagningarna i Skåne. Nu ska de utbilda patienterna. Två tusen personer kan vara aktuella att få naloxonspray.

– Det är de som är experterna och alla ska få kitet och en möjlighet att rädda liv, för det är så många som har sett och tagit överdoser själva, säger Pernilla Isendahl.

I veckan fick Skånes sprutbytesverksamhet i Malmö ja till den licensansökan de lämnat in för att få dela ut nässprayen. De inväntar nu tillstånden för de andra mottagningarna- så att alla kan dela ut kitet samtidigt. Det kan ta några veckor.

Kitet innehåller sprayet, en kompress, handskar och en andningsmask om man behöver ge första hjälpen, Foto: Helena Bohm-Nilsson

Blivit en fördröjning

Naloxon kan häva en överdos på några minuter. 2014 lanserade WHO riktlinjer för att göra naloxon tillgängligt för att minska antalet drogöverdoser och i Sverige har det sedan förra året funnits en förifylld spruta. 

I Stockholm och Uppsala har sprutbytesverksamheterna börjat dela ut ett injektionskit i mindre skala, berättar chefen för Sprutbytet i Malmö, Marianne Alanko Blomé. Men här valde man att vänta på nässprayet och fick till slut söka en egen licens.

– Det har blivit en tråkig fördröjning och en byråkratisk process där vi då sneglar över Öresund och ser att man i Danmark  har kunnat använda nässpray under lång tid. Så vi fick ha en plan B eftersom vi har högsäsong på våra sprutbyten under sommaren och vill vara igång då, säger hon.

Spray fungerar för den som inte kan injicera

Naloxon har funnits inom den svenska sjukvården under lång tid och är ofarligt. Har man heroin eller morfin i kroppen tar den bort effekten.

– Vi valde att vänta på spray för att det är enklare att ge om man inte kan injicera. Personer som riskerar att ta överdoser kan ofta injicera men närstående som kanske behöver ge motgiftet kanske inte kan, säger Pernilla Isendahl.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan man skönja en sjunkande trend avseende överdosdödlighet. Det kan bero på fler och nya Sprutbytesverksamheter i Sverige. Men fortfarande ligger Sverige högt i överdosstatistiken säger Marianne Alanko Blomé, och här tror hon att tillgängligheten till naloxon kan komma att spela roll.

 – Personer som riskerar en överdos eller som finns i deras närhet har hittills saknat möjligheten att ingripa och utföra en livräddande insats, säger Marianne Alanko Blomé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.