Antalet rot- och rutföretag minskar. Arkivbild. Foto: TT

Färre företag utför rotarbeten

Uppdaterad
Publicerad

Sedan de nya reglerna om rot- och rutavdrag infördes har antalet företag som utför sådana tjänster minskat. Antalet rotföretag har minskar med 16 procent på ett år.

Antalet företag som utför arbeten som berättigar till så kallat rot- och rutavdrag – som exempelvis renoveringsarbeten och vissa hushållsnära tjänster – minskar, enligt siffror från Skatteverket.

I juni hade Skatteverket 24 591 företag som utför rotarbeten i sina register. Det kan jämföras med 29 120 företag vid samma tidpunkt i fjol.

Färre köper rottjänster

Även antalet företag som utför hushållsnära tjänster som ger möjlighet till rutavdrag minskar. I juni fanns 7 743 sådana företag, jämfört med 7 911 i juni förra året, enligt Skatteverket.

Antalet personer som köper rottjänster minskar också och de totala avdragen minskade till 798 miljoner kronor, jämfört med 1,573 miljarder i juni 2015. Däremot köpte fler ruttjänster i juni 2016 jämfört med samma period i fjol.

Nivån sänkt

Från och med augusti kommer fler tjänster, såsom flytt av bohag och it-tjänster omfattas av rutreglerna.

Den 1 januari 2016 sänktes nivån för rotavdraget till maximalt 30 procent av arbetskostnaden på renovering och byggande på det egna huset. Maxgränsen för rutavdrag halverades till 25 000 kronor från tidigare 50 000 kronor för personer som inte har fyllt 65 år.

  • Från den 1 augusti ska rutavdraget även omfatta:
  • Flytt av bohag och annat lösöre mellan bostäder.
  • Enklare IT-tjänster i bostaden: Installation, reparation och underhåll av persondatorer, läsplattor, tv-apparater, smarta telefoner med mera. Även handledning och rådgivning omfattas.
  • Beskärning och borttagning av träd och buskar på tomt i anslutning till bostaden.
  • Regeringen har också lämnat ett förslag om att reparation av vitvaror i hemmet ska omfattas av rutavdraget. Förslaget är ute på remiss och kan tidigast införas 1 januari 2017.

Källa: Finansdepartementet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer