Lotta Olmarken Ingler, hälso- och sjukvårdsdirektör region Dalarn Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT / SVT

Färre genomförda operationer under sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Operationskapaciteten har minskat med närmare 20 procent under sommaren. Det visar siffror från SPOR – Svenskt perioperativt register.
– Vi får väldiga problem inför hösten. Innan sommaren hade vi en väntelista på 185 000, som nu har ökat, säger Gunnar Enlund, överläkare och biträdande registerhållare för SPOR.

Effekterna av coronapandemin har märkts av på vårdköerna runt om i landet. I skuggan av corona har köerna fortsatt att växa under sommaren och operationerna minskade med 20 procent jämfört med samma period förra året.

Tuff höst

Enligt Gunnar Enlund kommer det här att ge effekter i höst.

– Hösten kommer bli väldigt tuff att klara av. Många patienter lider på grund av att de planerade ingreppen som man tänkte sig skulle bli av i september eller i oktober kommer få vänta åtminstone tre månader till eller kanske längre.

Däremot har de akuta operationerna klarat sig bra enligt Gunnar Enlund.

– När det gäller de planerade ingreppen och de akuta ingreppen och cancerkirurgin så har vi klarat det bra och vi kommer att fortsätta prioritera de grupperna. Men de vanliga planerade ingreppen kommer få vänta vad jag tror mycket längre, säger han.

Ökning under sommaren

I Dalarna väntar till exempel 5 000 personer på operation och köerna har ökat under sommaren.

– Vi räknar med att det kommer bli fler. Många har inte vågat söka vård och många kanske tvekar att ens ringa för att få en tid och det gör att vi tror att när man vågar söka sig till vården igen så kommer köerna ytterligare att öka. Vi tror att vi kommer upp i ungefär 8 000, säger Lotta Olmarken Ingler, hälso- och sjukvårdsdirektör region Dalarna.

År 2019 – 59055 st

År 2020 – 47315 st

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer