Färre säger sig har råkat ut för brott

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var fjärde person, 24 procent, upplevde att de utsatts för brott 2008, visar en undersökning från Brottsförebyggande rådet som presenteras på måndagen. Det är en något mindre andel jämfört med tidigare undersökningar, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

I Brås nationella trygghetsundersökning har 14 000 personer fått svara på frågor.

Anmälda brott ökade däremot konstant under 00-talet, och anmälda våldsbrott ännu mer. Forskare menar dock att fler anmälningar inte behöver betyda att brottsligheten ökar utan att det kan bero på sådant som lagändringar och ökad anmälningsbenägenhet hos allmänheten.

-Vi vet inte om våldsbrotten faktiskt ökat. Tvärtom, det finns tecken på att den till och med minskat, sade kriminologen Jerzy Sarnecki till TT i samband med att Brå presenterade den senaste brottsstatistiken i början av januari.

Enligt Brå är det dock klart att stölder minskar medan användningen av internet har ökat bedrägerierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.