Foto: SVT

Färre snabblån hos Kronofogden

Uppdaterad
Publicerad

Antalet obetalda snabblån sjunker. Förra året minskade de obetalda sms-lånen med 10 procent jämfört med året innan, enligt ny statistik som SVT tagit del av. Men fortfarande genererar snabblånen mer än hundra ärenden om dagen hos Kronofogden.

– Vi är oroade över att minskningen av obetalda snabblån inte går snabbare, säger Martin Kling på Kronofogden. Men det är positivt att vi nu ser ett trendbrott.

I dag offentliggör Kronofogden den nya statistiken, som för första gången på flera år visar på en minskning. 2012 var det rekord – då hamnade nästan 54.000 snabblån hos Kronofogden. Förra året sjönk det till strax under 50.000 ärenden.

Många unga har snabblåneskulder

Vart femte ärende handlar om en ung person, under 25 år.

– Det är oroande att ungdomar fortfarande står för en så hög andel av snabblåneskulderna, säger Martin Kling, som tror att hög ungdomsarbetslöshet kan göra unga människor extra utsatta.

Han ser fram emot den nya lagstiftning som ger Finansinspektionen tillsyn över snabblåneföretagen, och hoppas att det kommer att minska problemet ytterligare.

Motorväg in i skuldfälla

Med snabblånen går det fort att få pengarna i handen. Att betala tillbaka tar däremot mycket längre tid och ibland går det inte alls. Sms-lånen har kallats ”en motorväg in i skuldfällan” eftersom de höga räntorna gör att lånen snabbt ökar i storlek.

Fortfarande hamnar alltså över hundra sms-lån om dagen hos Kronofogden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar snabblånen

Mer i ämnet