Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet fall är högre än på fem år i Sverige. Foto: SVT, Aas, Erlend/NTB/TT

Vaccinkrocken: Fler skjuter på TBE-sprutan i år

Uppdaterad
Publicerad

Den fästingburna virussjukdomen TBE fortsätter att sprida sig i landet. Trots det är det nu betydlig färre som väljer att vaccinerar sig. Anledningen tros vara att många prioriterar att vaccinera sig mot covid-19.

– Så här års brukar vi bara ha TBE-vaccin och ingenting annat. Men i år är det så mycket andra tester. Jag kan inte säga ett exakt antal men vi har märkt att det är färre än vanligt som vaccinerar sig mot TBE, säger Maria Adensjö, sjuksköterska hos den privata vaccinatören Min Doktor.

Det är få svenskar som prioriterar vaccineringen av TBE i år.

Pfizer, som tillverkar den största delen av allt TBE-vaccin i Sverige, har minskat sina leveranser med 29 procent jämfört med 2019. Samtidigt har fler fått sjukdomen, som kan orsaka hjärninflammation och hjärnhinneinflammation, i år jämfört med något annat år de senaste fem åren.

Vaccineringen halkar efter i pandemin

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska man inte ta något annat vaccin sju dagar före eller efter en covidvaccination. Anledningen är att det ska gå att spåra eventuella biverkningar.

– Vi får en del frågor om ifall man kan ta TBE när man har tagit covid-vaccinet. Jag tror att många skjuter på det till efter att de har tagit covid-vaccinet, säger Maria Adensjö.

Högsäsong för fästingar

TBE drabbar årligen mellan 300 och 400 personer och högsäsongen för fästingarna drar igång nu efter midsommar.

Viruset finns främst i området runt Stockholm, Uppsala och Mälaren. Men under de senaste åren har TBE spridit sig till fler områden runt Vänern och Vättern, Göteborg och i östra Skåne. Områden som många reser till under semestern.

– Att färre vaccinerar sig är lite illavarslande eftersom vaccination är det enda skyddet vi har mot TBE. Det är många vaccinationer man ska ta och man måste fylla på. Så vaccinet är bra om man följer schemat, men dåligt för att det är så komplicerat.

  • TBE orsakas av ett virus som tillhör gruppen flavivirus. Värddjur är främst gnagare.
  • Människan smittas genom bett av fästingar, och de flesta fallen ses under sommaren och hösten.
  • Utomlands identifieras även fall som smittats via opastöriserad mjölk, men några sådana fall har inte rapporterats från Sverige.
  • Sjukdomen smittar inte från person till person. Inkubationstiden är vanligen 1–2 veckor.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer