Färre vågar välja rörligt elpris

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra vinterns chockhöga elräkningar väljer färre rörligt elpris. I stället satsar fler på fastprisavtal med längre bindningstider.

Totalt bytte 430.000 hushåll elleverantör under 2010. Det är 18 procent färre än rekordåret 2009.

Enligt elbytarsajten elskling.se:s statistik visar siffror över elbyten som gjordes där på ett fallande intresse för rörligt elpris. Trenden går i stället mot fastprisavtal med längre bindningstider.

-Hushållens preferenser varierar över tiden och det är svårt att förklara mönstret. En personlig teori är att många av dem som hade rörligt elpris under förra vintern fick så kännbara kostnadsökningar att de valt att binda elpriser inför den här vintern, säger sajtens vd Faraz Azima.

Och det kalla och torra vädret består vilket innebär höga elpriser ännu ett tag framöver. Det finns en antydan till mildare väder i slutet av nästa vecka, skriver konsultföretaget Sweco i sin veckorapport om elmarknaden. Och förväntningarna på att vattenmagasinen ska fyllas på ordentlig den närmaste tiden är låga.

Elpriset på den nordiska elbörsen ligger nu strax under 60 öre per kilowattimme.

Och trots en högre elproduktion under fjolåret steg importen av el. Kylan och industrins återhämtning ökade elanvändningen under året.

TT

Fakta: Produktion och import

• Enligt Energimyndighetens preliminära statistik för helåret 2010 steg elproduktionen med 8 procent jämfört med 2009 till 144,5 terrawattimmar.

• Kärnkraftsproduktionen ökade från 50 till 55 terrawattimmar. Det är trots det en låg produktion jämfört med tidigare år. Bara två gånger tidigare, 2000 och 2009, har kärnkraften producerat mindre el.

• Vindkraften fortsatte upp och ökade med 40 procent till 3,5 terrawattimmar.

Användningen av el för uppvärmning av bostäder, service med mer ökade därför med 2,8 terrawattimmar jämfört med ett normalår.

Källa: Energimyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.