Bland annat PPM-systemet görs om i den nya pensionuppgörelsen. Foto: TT arkiv

Analys: Färre väljer aktivt PPM-fonder

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Svenskarnas intresse för att välja fonder i premiepensionen minskar, visar siffror från Pensionsmyndigheten. Och det orangea kuvertet kan snart vara ett minne blott.

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Som vanligt så här års när det ”orangea kuvertet” har skickats ut till svenskarna med årsbesked om pensionen skjuter fondreklamen i höjden. Kuvertet blir som en påminnelse om att man kan välja fonder i premiepensionen och då är det många fondbolag som vill vara med och dela på miljarderna.

Men de verkar jobba i motvind, för de senaste siffrorna för 2018 visar att antalet sparare som bytte fonder minskade med drygt 20 procent.

Lönar sig inte att vara aktiv

Kanske av ointresse, lathet, eller… smarthet? Pensionsmyndighetens statistik visar att det inte lönar sig att vara aktiv fondbytare. Det finns ingen märkbar skillnad i avkastning mellan de som byter sällan och ofta.

Avkastningen ligger i snitt runt 5,8 procent oavsett antal fondbyten. Bakom snittet döljer sig de som det gått både sämre och bättre för. Och har man en gång gjort ett mindre genomtänkt val som också är dyrt, kan det vara en idé att se över det och välja om ifall man inte längre kan motivera sitt val (se här våra tips på ”5 tumregler för kloka fondval”).

Passivitet passar de flesta

Men beror ens passivitet på att man har kvar förvalet, den statliga fonden Såfa7, så kan man ligga kvar på sofflocket med gott samvete. Den är konstruerad för att passa de flesta, investerar brett och har en låg avgift.

Historiskt har den också gett en förhållandevis god avkastning. Även om man absolut inte ska stirra sig blind på de senaste årens avkastning när man väljer fond, forskning visar nämligen att det säger väldigt lite om hur det kommer gå framöver.

Slut på orangea kuvertet

Framtiden för det orangea kuvertet är digital. Pensionsmyndigheten vill helst slippa skicka ut papperskuvert när allt fler har digitala brevlådor och har därför bett Socialdepartementet om en lagändring som skulle göra det möjligt att endast skicka ut det fysiskt brevledes till dem som redan gått i pension och de sparare som uttryckligen begär det.

Något som det verkar finnas allt större stöd för bland yngre: 7 av 10 tillfrågade mellan 18 och 24 år kan tänka sig få orangea kuvertet digitalt istället.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.