Foto: Pontus Mattson/SVT

Fast i riksdagshuset med politikerna

Publicerad
ANALYS ·

Riksdagshuset är stängt sedan halvfyratiden. Ingen släpps vare sig ut eller in i byggnaden. Riksdagens café är fyllt av ledamöter och personal som suttit instängda i riksdagshuset i flera timmar.

Pontus Mattsson

politikreporter

Varje halvtimme sprakar ett meddelande i högtalarna;

”Ingen ny information, lämna ej byggnaden”

Nyhetssändningarna från SVT står på.

– Det är fruktansvärt, man tänker på de som är döda och skadade, säger Amineh Kakabaveh (V).

– Jag är inte jätteförvånad att det händer. Det har hänt runt om i Europa, Sverige är ingen skyddad zon, säger Kent Ekeroth (SD).

”Jag såg hur bilen kom”

En polisman från Säkerhetspolisen och som jobbar med att skydda riksdagsledamöter blev vittne till händelsen, och har skyndat tillbaka till riksdagshuset.

– Jag såg hur bilen kom vid korsningen Kungsgatan/Drottninggatan och körde hela vägen ned mot Åhléns. Efter korsningen vid Mäster Samuelsgatan smällde bilen in i Åhléns. Folk mejades ned och jag sprang efter bilen, när jag slet upp dörren brann det, så jag vet inte om föraren kom undan eller inte, säger polismannen.

Romson: Vad har hänt?

Några diskussioner om nivåerna i inkomstskatten eller hur Alliansen ska agera i budgetomröstningen hörs inte.

– Nu är det annat som är viktigt Sverige har blivit attackerat, man måste undvika folksamlingar och lyssna till de order som ges, säger Fredrik Malm (L).

– Det är förvirrat så klart – vad ligger bakom, vad har hänt och det är en stor bestörtning för de som blivit direkt drabbade, säger Åsa Romson (MP).

Klockan 18.30 samlades alla kvarvarande personer i andrakammarsalen. Riksdagsförvaltnignen meddelar att alla kan gå hem. Det har inte varit något direkt hot mot riksdagen, utan det har varit polisen som rekommenderat att stänga huset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet