Lorentz Tovatt, Henrik Ölvebo och Daniel Helldén nämns som möjliga efterträdare efter Per Bolund. Foto: Lars Pehrson/SvD/SVT/Stina Stjernkvist/SvD/TT

Favorittippade namnen att ta över efter Bolund

Uppdaterad
Publicerad

Per Bolunds avgång har satt igång spekulationerna om vem som kommer ersätta honom på posten som språkrör för Miljöpartiet.

Flera favorittippade namn säger dock att de inte är intresserade. Men Henrik Ölvebo, som sitter i kommunfullmäktige i Gällivare, utesluter inte att ställa upp: ”Om tillräckligt många tycker att jag är ett vettigt alternativ, då är jag villig att ompröva.”

På torsdagen meddelade Per Bolund (MP) att han lämnar som språkrör och snabbt började det spekuleras i vem som han tänkas ta över – om det blir någon överhuvudtaget det vill säga.

Ett favorittippat namn är Lorentz Tovatt, som tidigare var partiets klimatpolitiska talesperson men som valde att inte kandidera till riksdagen i höstens val. Till SVT säger han att han inte är intresserad.

– Det är inte aktuellt för mig just nu. Har fullt förtroende för att det finns många starka kandidater som kan ta över och att partiet nu kommer att ha en bra process fram till kongressen, säger han.

Dalunde säger nej

En annan person som nämnts är Jakop Dalunde, som i dag är EU-parlamentariker för Miljöpartiet. Men även han stänger dörren. 

– Nej, jag vill inte. Jag är EU-parlamentariker och trivs bra med det. 

Det namn som enligt SVT:s källor är allra hetast är dock Daniel Helldén, som i dag är riksdagsledamot.

”Är en lagspelare”

Ett annat namn som förekommer är Henrik Ölvebo, som sitter i kommunfullmäktige i Gällivare och nyligen gick ut med uppmaningen om att Miljöpartiet borde gå över till ett språkrör. Han säger ”spontant nej” till att själv ta över efter Bolund, men stänger inte helt dörren:

”Spontant nej. Däremot så är jag en lagspelare. Om tillräckligt många tycker att jag är ett vettigt alternativ, då är jag villig att ompröva”, skriver han till SVT.

SVT söker Daniel Helldén.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De kan ta över som språkrör för Miljöpartiet efter Per Bolund. Foto: SVT/TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.