• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

I två decennier har spionprogrammet Snake, också kallat Turla, gäckat västerländska myndigheter. FBI har nu lyckats släcka ner hela spionnätverket, som varit inriktat på att stjäla militära och diplomatiska statshemligheter.

FBI knäckte ryskt spionprogram – Sverige en av måltavlorna

Uppdaterad
Publicerad

I flera decennier kunde ryska säkerhetstjänsten stjäla statshemligheter – även från datorer i Sverige.

Nu har amerikanska FBI lyckats stoppa virusnätverket ”Snake”.

– Säkerhetspolisen känner sedan en längre tid tillbaka till det ryska skadliga programmet, säger en talesperson på Säpo.

I två decennier har spionprogrammet Snake, också kallat Turla, gäckat västerländska myndigheter.

I förrgår gick FBI och amerikanska justitiedepartementet ut med att att man lyckats släcka ner hela spionnätverket, som varit inriktat på att stjäla militära och diplomatiska statshemligheter.

FBI slår också fast att det är den ryska säkerhetstjänsten FSB som ligger bakom operationen.

Nu står det klart att också Sverige varit en av måltavlorna:

– Gruppen har tidigare riktat in sig på Sverige och vi förväntar oss att de är särskilt intresserade av landet mot bakgrund av Sveriges anslutning till Nato, säger John Hultquist, underrättelsechef på Googles it-säkerhetsbolag Mandiant, till SVT.

Mandiant är ett av flera it-säkerhetsbolag som har undersökt spionprogrammet Turla för sina kunders räkning och John Hultquist beskriver programvaran som mycket svårupptäckt när den väl lyckats infektera en enhet.

Följt aktiviteterna

– De är fokuserade på de klassiska målen för spionage: statlig och militär information och försvarsbranschen, och deras aktivitet karaktäriseras av en lågmäld attack riktad mot de här målen utan att dra någon uppmärksamhet till sig, säger John Hultquist.

Svenska Säkerhetspolisen uppger att man följt gruppens aktivitet en längre tid:

– Säkerhetspolisen känner sedan en längre tid tillbaka till det ryska skadliga programmet, men går i övrigt inte in på vad vi känner till eller om det finns drabbade i Sverige. Generellt är Ryssland ett av de länder som genomför cyberangrepp mot Sverige. De lägger ner stora resurser och har en hög förmåga att utföra elektroniska angrepp, säger talespersonen Fredrik Hultgren-Friberg.

Nu har spionnätverket släckts ner genom en global FBI-operation i samarbete med myndigheter i flertalet länder. Enligt FBI har måltavlorna för spionoperationen funnits i minst 50 länder och hemliga dokument har stulits från bland annat journalister och statstjänstemän i över 20 års tid.

Virusinfektionen Snake är ett mycket sofistikerat verktyg för cyberspionage som enligt amerikanska myndigheter utvecklats och använts av den ryska federala säkerhetstjänsten FSB.

Målet med spionprogrammet har varit långsiktig informationsinhämtning mot känsliga mål inom statlig och militär verksamhet. I praktiken har man lyckats stjäla hemliga dokument från datorer tillhörande diplomater, statstjänstemän och journalister.

För att lyckas med operationen har FSB enligt amerikanska myndigheter skapat ett nätverk av infekterade datorer över hela världen (ett peer-to-peer-nätverk).

Källa: Amerikanska cyberförsvarsmyndigheten, CISA

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.