I två decennier har spionprogrammet Snake, också kallat Turla, gäckat västerländska myndigheter.
I förrgår gick FBI och amerikanska justitiedepartementet ut med att att man lyckats släcka ner hela spionnätverket, som varit inriktat på att stjäla militära och diplomatiska statshemligheter.
FBI slår också fast att det är den ryska säkerhetstjänsten FSB som ligger bakom operationen.
Nu står det klart att också Sverige varit en av måltavlorna:
– Gruppen har tidigare riktat in sig på Sverige och vi förväntar oss att de är särskilt intresserade av landet mot bakgrund av Sveriges anslutning till Nato, säger John Hultquist, underrättelsechef på Googles it-säkerhetsbolag Mandiant, till SVT.
Mandiant är ett av flera it-säkerhetsbolag som har undersökt spionprogrammet Turla för sina kunders räkning och John Hultquist beskriver programvaran som mycket svårupptäckt när den väl lyckats infektera en enhet.
Följt aktiviteterna
– De är fokuserade på de klassiska målen för spionage: statlig och militär information och försvarsbranschen, och deras aktivitet karaktäriseras av en lågmäld attack riktad mot de här målen utan att dra någon uppmärksamhet till sig, säger John Hultquist.
Svenska Säkerhetspolisen uppger att man följt gruppens aktivitet en längre tid:
– Säkerhetspolisen känner sedan en längre tid tillbaka till det ryska skadliga programmet, men går i övrigt inte in på vad vi känner till eller om det finns drabbade i Sverige. Generellt är Ryssland ett av de länder som genomför cyberangrepp mot Sverige. De lägger ner stora resurser och har en hög förmåga att utföra elektroniska angrepp, säger talespersonen Fredrik Hultgren-Friberg.
Nu har spionnätverket släckts ner genom en global FBI-operation i samarbete med myndigheter i flertalet länder. Enligt FBI har måltavlorna för spionoperationen funnits i minst 50 länder och hemliga dokument har stulits från bland annat journalister och statstjänstemän i över 20 års tid.