Federley: ”Center-hatet” har eskalerat efter valrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Ilskan mot Centerpartiet har eskalerat efter valrörelsen, det säger Fredrick Federley (C), som beskriver det som att en ”väldigt moderatnära” svans med alla medel har försökt trycka bort Centerpartiet.

SVT:s Agenda har tidigare rapporterat om hur Centerpartiet hånats av moderater på nätet, bland annat genom satiriska bilder med Annie Lööf, som ska visa på hur hon sviker Alliansen.

Och ilskan har spätts på av att Centerpartiet och Liberalerna har vägrat att släppa fram en moderatledd regering som behöver stöd av Sverigedemokraterna.

Agenda

– Det har funnits genom hela valrörelsen och det har eskalerat nu efteråt, säger Fredrick Federley, som understryker att det inte rör sig om personer i partiledningarna eller i riksdagsgrupperna.

– Jag har sett det lite som att en ytterlighet som är väldigt moderatnära, har försökt använda alla medel för att trycka bort Centerpartiet. Nu får det vara nog med det. Det är klart vi kan ha konflikter och olika åsikter, men de får vi ta internt.

”Tär på kittet mellan partierna”

Fredrick Federley beskriver det som ”krypskytte” och att man ”vänder knivarna inåt”. Han säger att den interna kritiken kan skada samarbetet.

– Det är som sagt svansen, men det ligger där och gnager och det tär på kittet mellan partierna.

Muf-ordförande inte enig

Benjamin Dousa, ordförande för Moderaternas ungdomsförbund, vänder sig emot bilden som Federley målar upp.

– Det finns säkert en och annan arg twittrare eller facebookare som har skrivit ett inlägg, men att det skulle vara utbrett inom Moderaterna vänder jag mig bestämt emot.

Dousa är själv en av dem som kritiserat Centerpartiet hårt och delat satiriska bilder på Annie Lööf.

– Jag har varit hård även mot min egen partiledning, det är väl lite av ungdomsförbundets roll. Jag tycker att vi ska få så mycket Allianspolitik som möjligt och jag tycker att det är tråkigt att Centerpartiet nu stoppar en effektiv miljöpolitik och att Liberalerna stoppar en fungerande skolpolitik och integration.

Se mer i Agenda 21:15 i SVT2 och i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet