Flera alkoholmätare som finns i handeln är undermåliga, visar Testfaktas granskning. Foto: pressbild Testfakta

Felaktig promillehalt hos flera alkoholmätare

Uppdaterad
Publicerad

Flera av alkoholmätarna som finns på marknaden visar inte korrekt promillehalt när man blåser i dem, visar Testfaktas och Motorförarnas helnykterhetsförbunds granskning. Elgiganten slutar nu att sälja en av mätarna i testet som visar helt felaktiga värden.

– Vi plockade bort den direkt när vi fick reda på att det var en undermålig produkt, säger Sayna Oveisikian, kommunikationsansvarig på Elgiganten till SVT Nyheter.

-  Tyvärr finns det fortfarande ett antal mätare på svenska marknaden som är totalt värdelösa för att mäta promillehalt, säger Tomas Jonsson som är vd på MHF Test Lab.

En av de alkoholmätare för hemmabruk som Testfakta granskat är Sencor, som fram tills nyligen sålts på Elgigantens digitala marknadsplats. Den är felkalibrerad från fabriken och visar helt felaktiga värden. Kedjan har nu slutat sälja produkten.

Sayna Oveisikian, kommunikationsansvarig på Elgiganten säger till SVT Nyheter att produkten inte sålts i butik utan via Elgiganten Marketplace, där andra aktörer kan sälja produkter i samarbete med Elgigaten.

– Vi har rutiner för kvalitetskontroll och gör stickprover men i bland så blir det avvikelse. Vi plockade bort den direkt när vi fick reda på att det var en undermålig produkt, säger Sayna Oveisikian som i dagsläget inte kan svara på hur många exemplar av den aktuella alkoholmätaren som sålts.

Måste kalibreras

Flera alkoholmätare för hemmabruk som finns på marknaden bedöms som opålitliga i testet. Andra mätare i testet gav bättre resultat, testvinnaren Dräger 4 000 visade 0,21 i promillehalt när simulerad andningsluft på 0,2 promille blåstes ut. De flesta mätare måste dock kalibreras om när de använts ett tag – annars finns risk att de visar fel värden.

– Vi rekommenderar att man lämnar in alkoholmätaren för kalibrering en gång om året. Annars är risken stor för felaktiga mätvärden, säger Tomas Jonsson på MHF Test Lab.

Testfaktas råd om du vill köpa en bra alkoholmätare

Köp en produkt som är märkt med branschstandarden SS-EN-16280.

Det bör ingå en första kalibrering av mätaren så du vet att den är rätt inställd första gången du använder den, den bör också signalera när det är dags för omkalibrering.

Använd inte alkoholmätaren som partypryl – om man blåser starkt alkoholblås på produkten kan den få överslag och visa felaktiga värden.

Det kan ta upp till en timme innan alkohol går ut i blodet – om du mäter kort efter att du druckit finns risk att mätaren visar noll trots att du har alkohol i kroppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.