Flera personer har fått ett felaktigt belopp tryckt i årets deklaration. Foto: TT

Skatteverket: Felräkning i flera deklarationer

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket har gjort en miss som gör att flera personer fått ett felaktigt belopp tryckt i årets deklaration. Felet ska vara åtgärdat när deklarationen öppnar den 15 mars.

– Det är deklarationer som gått ut under dagen som drabbats av felet, säger Alem Resulovic, deklarationsexpert på Skatteverket.

Det är i nuläget oklart hur många svenskar som drabbats av felet och Skatteverket försöker nu få en överblick kring situationen.

Samtidigt har man temporärt stoppat alla nya digitala deklarationsutskick.

Man säger också att alla berörda kommer att få en ny deklaration med rätt uppgifter inom kort.

– Det är just själva summeringen som blivit fel, säger Alem Resulovic och uppmanar alla som är oroliga att själva räkna ut hur mycket man ska få tillbaka eller betala in genom att dra av ”avdragen skatt” från den totala inbetalda skatten. Vilket syns på deklarationens sista sida.

”En smärre chock”

Ett trettiotal personer har hört av sig till SVT Nyheter under förmiddagen för att vittna om fel i deras deklarationer.

”Jag fick en smärre chock när jag tittade på min deklaration och det stod att jag skulle betala in 50667 kr. När jag räknar manuellt så blir det bara 667 kr som jag ska betala. Så det kan bli”, skriver en av dem.

En annan skriver:

”Min mamma fick sitt skattebesked idag där det stod att hon skulle betala tillbaka 27.000 kr, efter samtal med handläggare skulle hon få tillbaka 5.000 kr. Det är olyckligt att det beräknats fel, då många kan påverkas väldigt hårt när de får ett besked om återbetalning om en summa de kanske inte har råd med.”

Skatteverket uppger samtidigt att man har problem med inloggningar på olika delar av skatteverket.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.