Fem frågor och svar om flyktingkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Rapporteringen om flyktingkrisen har varit massiv de senaste veckorna. Några frågor återkommer ofta bland våra läsare. SVT Nyheter bad Migrationsverket och UNHCR svara på dem.

För FN:s flyktingorgan UNHCR räkning svarar talesmannen Markku Aikomus och omvärldsanalytiker Helena Carlestam svarar för Migrationsverket.

  • Varför är så stor del av flyktingarna män?
#flykt

Migrationsverket:

Av de som sökt asyl i Sverige under 2015 är cirka 75 procent män och så har det traditionellt alltid sett ut. En förklaring är att det ofta är männen som anses vara huvudansvariga för familjen och också de som kan och vågar ta större risker på de i många fall riskfyllda resor det innebär att ta sig till exempelvis Europa.

Kvinnor och barn är som regel mer utsatta. Mannen blir på detta sätt ett första steg i en familjemigration. Men många män är också ”singlar” utan familj – många gånger väldigt unga och inte helt ovanligt minderåriga. De är som regel inte del i en familjemigration. De unga männen/barnen ses inte helt ovanligt som vuxna i sina länder och har då lättare att lämna sitt ursprungsland för att få en bättre framtid i ett annat land. Stora förhoppningar finns om att kunna hitta arbete eller studier och på det sättet också kunna bidra med stöd till sina släktingar i ursprungslandet.

UNHCR:

Förtydligande 2015-09-18: Det är 59,5 miljoner människor på flykt i världen just nu enligt UNHCR. Av dem är 38,2 miljoner internflyktingar i sina egna hem, 19,5 miljoner flyktingar i andra länder och 1,8 miljoner är asylsökande. 

UNHCR känner till vilket kön som 30.4 miljoner människor på flykt i världen tillhör. Av dess 30,4 är 15.24 miljoner (50.2 procent) män och 15.14 miljoner  (49.8 procent) kvinnor. Här finns mer information.

  • Varför tar inte flyktingarna flyget till Europa utan riskerar livet på farliga båttransporter?

Migrationsverket:

Det har tidigare förkommit en del trafik med lågprisflyg från till exempel Italien via Belgien till Sverige. Men bland annat är ju ID-kontrollen hårdare på flyg än på tåg, bussar och färjor.

UNHCR:

Flyktingar behöver ofta visum för att släppas ombord på flygplan i kommersiell trafik med destination Europa. UNHCR arbetar för att skapa fler lagliga vägar att ta sig till Europa genom till exempel utökad anhöriginvandring, humanitära visum, visum för studier och/eller arbete samt om man har kontakter i landet som har möjlighet att försörja den invandrade.

  • Varför vill flyktingar till varje pris undvika myndigheterna i vissa länder?

Migrationsverket:

Om det avser myndigheterna i ursprungslandet är grunden till att man flyr ofta att själva statsapparaten inte fungerar. Antingen är det en förtryckande regim eller så är det en konfliktsituation.

Om frågan avser andra myndigheter i EU med tanke på den senaste utvecklingen har det mycket att göra med den faktiska politiken som förs i vissa länder där exempelvis Danmark har visat på minskade förmåner om de stannar i landet. Ungern inför också regler där det exempelvis blir straffbart att beträda de stängsel som nu upprättas.

UNHCR:

Rädsla för att bli skickade tillbaka till ursprungslandet.

  • Varför flyr inte människor till rika arabstater som Saudiarabien och Qatar?

Migrationsverket:

Dessa länder har ingen existerande flyktingpolitik att tala om. Och särskilt inte kopplat till krisen i Syrien. Det har dels med historiska skäl att göra samt dessa länders roll i de stormaktsspel som finns runt Syrien.

En del syrier har tagit sig till Gulfstaterna som arbetskraft. Ofta har de hamnat i den informella arbetskraften där de varit rätt skyddslösa och blivit exploaterade. Inte minst har det uppmärksammats i samband med byggnationerna inför fotbolls-VM i Qatar.

UNHCR:

Inget svar.

  • Vad är skillnaden mellan en migrant och en flykting?

Migrationsverket:

Migrant är egentligen alla som rör sig över nationsgränserna oavsett skäl. Skälen kan vara flera, söka asyl, arbete, studier etcetera.  Flykting är den som är i behov av skydd på grund av krig eller förföljelse.

UNHCR:

Flyktingar är definitionsmässigt människor som flyr u ndan krig och förföljelse, såväl inom ett land som över gränser till andra stater. Flyktingar definieras och skyddas enligt internationell rätt, bland annat i 1951 års Flyktingkonvention instiftad av FN. Det finns också en särskild flyktingkonvention för Afrika.

Migranter är definitionsmässigt människor som flyttar för att få bättre levnadsvillkor. Exempelvis att hitta arbete, skaffa utbildning eller återförenas med familj och släkt. Migranter kan i regel sändas tillbaka till sina hemländer utan att riskera våld eller förföljelse. Migranter omfattas inte av det internationella flyktingskyddet utan det är respektive lands lagstiftning som avgör om de får stanna eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet