Feministisk lista lanseras i dag

Publicerad

I dag lanseras den feministiska föreningen Feministiskt initiativ, som kommer att ställa upp i riksdagsvalet 2006.

I den styrelse som bilades i går ingår bl.a. litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström och förra vänster- ledaren Gudrun Schyman. Hela styrelsen presenteras i dag.

Partiet är antipatriarkaliskt och feministiskt men inget kvinnoparti. Det blir ingen partiledare. -Vi vill vara ett parti som skiljer sig från de andra partierna, säger Ebba Witt- Brattström till TT.

Ända sedan förra vänsterledaren Gudrun Schyman lämnade partiet i december förra året har det spekulerats i att hon skulle leda det feministiska partiet.

”Inget färdigt paket”
-Vi vill gå ut så brett som möjligt för att samla människor från hela landet som har ett behov av föreningen. Vi vill inte presentera ett färdigt paket, säger Ebba Witt-Brattström till TT.

-I dag presenterar vi det som vi hoppas ska bli ett parti, tillägger hon.

Den nybildade föreningen Feministiskt initiativ presenteras vid en presskonferens i Rosenband i Stockholm på förmiddagen.

Feministiskt initiativ ska arbeta med ”de gamla vanliga feministiska frågorna”, enligt Witt-Brattström. Det handlar bland annat om jämställdhet i arbetslivet, ett bättre organiserat arbetsliv som inte missgynnar kvinnor och att Sverige ska använda sig av möjligheten att ge människor asyl på grund av könsdiskriminering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer