Hör Sabina och ”Martin” berätta om livet med drogerna. Foto: Ur serien ”Koll på knark”/SVT

Festknarkandet tog över Sabinas liv: ”Jag började knarka för att jobba”

Publicerad

Sabina och “Martin” började bruka narkotika i festsammanhang. I serien “Koll på knark” berättar de om sin droganvändning.

– Jag körde på varje helg, säger Sabina.

”Martin”, som egentligen heter något annat, kom i kontakt med narkotika redan som ungdom.

– Det var någon gång när jag var 15 som jag testade droger för första gången. Sedan dess har det varit en naturlig del av mitt liv.

För Sabina tog drogerna över mer och mer.

– Jag körde på varje helg, sen började jag knarka för att jobba. Jag tänkte “Jag får bättre idéer” och “slipper sova”, säger hon.

Testade gruppterapi

Sabina har sedan en tid tillbaka valt att ta ett steg ifrån knarket. I programmet berättar hon hur hon testat flera metoder för att komma bort från narkotikan.

Men det var först när hon följde med en vän på ett möte som vändningen kom. 

– Jag ringde en kompis som gick på möten och bad att få haka på. Från första dagen var det “Shit, de fattar!”.

”Majoriteten blir drogfria”

Joar Guterstam, psykiatriker och beroendeforskare på Beroendecentrum i Stockholm, berättar att man kan vända sig till landstingens beroendekliniker eller Socialtjänsten för att få hjälp om man fastnat i ett drogberoende.

Hur kan den hjälpen se ut?

– Det varierar beroende på vilka typer av droger personen missbrukar. Men vid missbruk av exempelvis cannabis, kokain och amfetamin rekommenderas psykologsamtal i form av kognitiv beteendeterapi, KBT. Man pratar bland annat om hur man kan göra för att hantera beroendet och suget efter droger.

Vad kan man göra som anhörig?

– Det är viktigt att visa sitt engagemang och empati för personen, det kan vara till stor psykologisk hjälp. Förmedla din oro och visa att du bryr dig, säger han och fortsätter:

– Många tänker ibland att ”det är kört” om en person är drogberoende. Men det är viktigt att komma ihåg att en majoritet av alla patienter i beroendevården blir drogfria och får ett bra liv.

Hör “Martin” och Sabina berätta om drogerna i klippet ovan. Serien Koll på knark går att se på SVT Play.

Hit kan du vända dig för att få hjälp

Behöver du akut hjälp?

Ring SOS alarm 112

Behöver du någon att prata med om psykisk ohälsa och självmord?

Behöver du någon att prata med om kriminalitet och missbruk

Behöver du någon att prata med om missbruk och beroende?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.