Fet fisk förebygger njurcancer

Uppdaterad
Publicerad

Sill, sardiner, makrill och lax några gånger i månaden kan minska risken att drabbas av njurcancer. Troligen är det nyttiga fettsyror och vitamin D som gör kroppens celler mindre benägna att bilda tumörer.

Om fet fisk står på middagsbordet en gång i veckan kan risken att drabbas av njurcancer minskas med tre fjärde- delar, visar en stor svensk studie på drygt 61.400 kvinnor. Studien presen- teras i medicintidskriften JAMA.

Cirka 500 män och 300 kvinnor får njurcancer varje år i Sverige. Ungefär hälften dör inom fem år.

Första studien om samband

-Det är första gången som sambandet mellan konsumtion av fet fisk och njurcancer studeras, säger Alicja Wolk, professor vid Karolinska institutet och en av de forskare som står bakom studien.

Visserligen har just fisk varit föremål för forskares intresse i cancerstudier tidigare, men då har forskarna inte gjort någon skillnad mellan fet och mager fisk, enligt Wolk.

Det är just den feta fisken och dess så kallade omega-3-fettsyror som i studie efter studie visar sig kunna hjälpa kroppen att bekämpa uppkomst av tumörer. På cellnivå ger omega-3 positiva effekter på både inflammation, programmerad celldöd och nybildning av celler. Vitamin D tros också bidra.

Rökning ökar risken

Cirka 500 män och 300 kvinnor får diagnosen njurcancer varje år i Sverige. Ungefär hälften dör inom fem år efter diagnos.

Tobaksrökning är en stark riskfaktor och tros ligga bakom 25-30 procent av alla fall. Även fetma och övervikt tros öka risken.

Blod i urinen är det tydligaste symtomet.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.