Fettet tillbaka efter fettsugning – efter ett år

Uppdaterad
Publicerad

Den som fettsuger låren riskerar att få tillbaka allt fett inom ett år men inte på benen. -Fettet sätter sig på betydligt farligare ställen, som bukfett, säger professor Stephan Rössner.

Fettsugning av lår och höfter erbjuds på de flesta skönhetsklinikerna i Sverige.

Och de kliniker som använder laser som metod lovar på hemsidorna: ”Efter en fettsugning kommer man aldrig kunna få tillbaka de fettceller man låtit ta ut.”

Men ny forskning som publicerats i tidsskriften Obesity visar att fettet kommer tillbaka efter en fettsugning – inom ett år.

Forskarna vid Colorado University i USA lät en grupp normalviktiga kvinnor fettsuga sina lår och höfter. Det tog ett år, men sedan var allt fett som sugits bort tillbaka. Men det hamnade inte på kvinnornas lår – utan runt skuldorna, axlarna och på övre delen av magen.

-Det har sagts av plastikkirurger att man minskar risken för bland annat diabetes när man tar bort fettet. Men buken är ett mycket farligare ställe att ha fett på. Det visar att det inte finns några gynsamma effekter med fettsugning annat än rent kosmetiskt, säger Stephan Rössner, professor vid Överviktsenheten på Karolinska Universitetssjukhuset.

Övervikt som sätter sig kring midjan är förknippade med en rad riskfaktorer för hälsan. Fettet som lagras kring magen kan lättare frigöras och transporteras till livsviktiga inre organ. Bukfetma ökar också risken för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.

-Vill folk få snyggare näsor eller öron är det deras sak och i dag är plastikkirurgerna duktiga. Men fettsugning är ett stort ingrepp och det är ju dumt att riskera skador för en operation som inte är nödvändig, säger Stephan Rössner.

Freja Salö

freja.salo@svt.se

Rössner om skönhetsklinikernas försäljningsargument

”Efter en fettsugning kommer man aldrig kunna få tillbaka de fettceller man låtit ta ut.”

Stephan Rössner: Det här är fel. Ny forskning visar att cellerna som försvinner på exempelvis lår och höfter kommer tillbaka i den betydligt farligare bukregionen.

”Skulpturen är till för att punktbehandla fettkuddar på kroppen som envisas att vara kvar, trots träning och sund livsstil.”

Stephan Rössner: Jag har inte sett några vetenskapliga långtidsresultat som bevisar att fettet är borta efter till exempel tre år.

”Vi föds med ett visst antal fettceller som ändrar storlek vid upp eller nedgång av vikt. Vid fettsugning avlägsnas fettceller och antalet minskar lokalt och de återbildas inte, vilket gör resultatet bestående förutsatt att man är viktstabil.”

Stephan Rössner: Fettceller kommer och går och har visat sig omsättas med 10 procent per år livet igenom. Fettceller kan både bli fler och större.

”Fett ligger ansamlat i levande fettceller runt om i kroppens olika fettlager. Vid laserfettsugning används en tunn laserfiber som förs in i det bedövade fettområdet. Lasern smälter fettet och därefter kan det smälta fettet sugas ut.”

Stephan Rössner: Fett kan inte smältas. Det kan möjligen slås sönder och förstöras och sedan sugas ut.

Om det smälta fettet lämnas kvar i kroppen tar kroppen själv hand om den och bryter ned den.

Stephan Rössner: Fett försvinner ur kroppen enbart genom att nyttjas som bränsle vid fysisk aktivitet och basalomsättningen i kroppen.

”Att komplikationer uppstår är väldigt ovanligt”

Stephan Rössner: Det är möjligen sant. Men effekten är enligt forskning att fett istället sätter sig på betydligt farligare ställen, det vill säga som bukfett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.