Få en vacker kropp med laser, vatten eller ultraljud. Allt fler fettsugningsmetoder dyker upp på marknaden. De lovar snabba och smärtfria resultat, men det gäller att se upp. I princip kan vilken läkare som helst använda metoderna – utan särskild utbildning.
Ulf Samuelson är plastikkirurg på Akademikliniken och ordförande i branschorganisationen Svensk förening för estetisk plastikkirurgi. Han är väldigt skeptisk till den nya tekniken.
-Många har sökt sig till oss med komplikationer efter just fettsugning med laser. Det är säkert en bra teknik men fel använt är det ett farligt vapen, säger Ulf Samuelson.
Kan ge svåra brännskador
Vid en laseroperation alstras värme vilket i värsta fall kan ge svåra brännskador. De som vänt sig till Ulf Samuelson har i flera fall också fått för mycket fett borttaget, ärrbildningar eller konturdefekter som är svåra att reparera.
-Det finns ett enormt tryck från företagen som tillverkar de här produkterna att få ut dem på marknaden och sälja fort, innan tekniken blir gammal. Men vem som helst får använda en lasermaskin utan någon speciell utbildning och det är en väldigt kraftfull apparat. En motorsåg är en jättebra maskin, men kan vara farlig om du inte vet hur du ska använda den, säger Ulf Samuelson.
Lockas att använda nya metoder
Alla som använder laser som metod är inte oseriösa men många lockas till att använda metoden innan man vet att den är säker och behärskar den fullt ut, menar Ulf Samuelson:
-Man visar upp bilder som ser väldigt bra ut, utlovar snabba resultat och använder patienterna som försökspersoner. Medierna tycker om att skriva om nya metoder och när tillräckligt många börjar efterfråga en metod kan klinikerna känna sig pressade att börja använda den.
”Inte metoden det är fel på”
Sam Besara är marknadsansvarig på Laser & Estetik-kliniken i Stockholm. De utför runt 500 laserfettsugningar årligen och enligt Sam Besara ger metoden ett bra resultat. Men även han säger att det är vanligt att människor kommer in som fått misslyckade laserfettsugningar.
-Många av de misslyckade operationerna har utförts av läkare som inte är kirurger utan allt från öron-näsa-hals-läkare till distriktsläkare. Men det är inte metoden det är fel på, utan själva utförandet, säger han.
Oreglerad marknad
Den estetiskt kirurgiska området i Sverige tillhör en av de mest oreglerade i Europa. En läkare kan i stort sett öppna en klinik, köpa in en laserapparat och börja kalla sig skönhetskirurg eller estetisk kirurg – och sätta igång och operera.
-När jag berättar om avsaknaden av reglering för våra europeiska kollegor tror de inte sina öron. Det finns inga regler kring vilken utbildning man ska ha, vilken utrustning som krävs eller hur man ska följa upp patienter efteråt, säger Ulf Samuelson.
Hur ska man göra då, om man vill fettsuga sig säkert?
-Man ska ta reda på väldigt mycket om kliniken man sökt sig till, men även om läkaren. Vad har läkaren för specialitet och vidareutbildning? Hur länge har han eller hon hållit på? Har man funnits länge på marknaden? Ingår uppföljningar i priset och vad får jag får garantier? De flesta bryr sig mer om att man får rätt bensin i bilen än vem som ska hand om deras kroppar. Det beror främst på okunskap om vilka frågor man ska ställa och vilka krav man kan ha.
Och vad ska man göra om resultatet blir misslyckat?
-Om det blir fel ska man gå tillbaka till den kliniken och få hjälp, både med akuta komplikationer och om man är missnöjd med resultatet. Man kan göra en anmälan till Socialstyrelsen men de bedömer inte resultatet utan bara om du blivit felbehandlad. Det viktigaste är att man har gjort upp med kliniken innan om vad man kan förvänta sig.
Har du egna erfarenheter? Hör av dig!
Freja Salö
freja.salo@svt.se
Fakta: Olika sorters fettsugning
Traditionell fettsugning
Den vanligaste metoden (så kallad våt fettsugning) innebär att ett smalt metallrör förs in under huden och förs fram och tillbaka genom fettvävnaden. Samtidigt som fettvävnaden slås sönder suger man upp fettcellerna med en vakumsug.
Fettsugning med laser
Fettsugning med laser kräver inte narkos, utan bara lokalbedövning och om man vill lugnande. En tunn kanyl med en laserfiber förs in och sedan sätter man på lasern. Fettcellerna smälter till en vätska som antingen sugs ut eller lämnas kvar för kroppen att ta hand om. Det går inte att ta bort särskilt stora mängder fett åt gången. Efter operationen måste man äta antibiotika och bära en gördel.
Fettsugning med radiofrekvens
Radiofrekvensfettsugning (ofta kallad BodyTite) innebär att en tunn kanyl försedd med en radiovågsavgivande elektrod förs in i kroppen. Elektroden kopplas samman med en platta som ligger ovanpå huden. Värmeenergin från radiovågorna smälter fettcellerna som sugs ut genom kanylen.
Fettsugning med vatten
Vattenassisterad fettsugning (WAL eller Body Jet) innebär att man sprutar in en blandning av koksalt och lokalbedövning i fettvävnaden. Lösningen sprutas in med ett högt tryck så att fettcellerna spolas loss från fettvävnaden.