Fettsyror hjälper mot dyslexi

Uppdaterad
Publicerad

Den som har läsoch skrivsvårigheter ska kunna minska sina problem genom att äta kosttillskott i form av fettsyror. Det visar resultaten av en ny brittisk studie, och det är också den erfarenhet som 15-årige Anton Renström har gjort. På ett år har han fått det mycket lättare i skolan.

Anton Renström har läs- och skrivsvårigheter och svårt att komma ihåg sådant han ser och hör. Problem som tidigare har hängt med under skolgången.

– Jag hade svårt att komma ihåg och lära in innan prov och läxor, säger Anton till Aktuellt.

Kosttillskott hjälper

Men nu har Anton bättrat på sina betyg. Sedan i höstas äter han kosttillskott som innehåller Omega-fettsyror, och tabletterna hjälper honom i skolan.

– Jag märker ett tag efter att jag har tagit dem att det går lättare för mig. Jag kan tänka klarare. Det kunde jag inte göra förut.

Även Antons lärare säger sig ha märkt att han blivit mer skärpt i skolan.

Brittisk studie

I en ny brittisk studie berättar barn om just det; koncentrationssvårigheter som har försvunnit och läs- och skrivsvårigheter som har minimerats.

Cirka åtta procent av barnen i Sverige har dyslexi. Flera svenska forskare samlades i dag när Alex Richardson från Oxfords universitet kom till Stockholm för att presentera sina forskningsresultat om dyslexi.

Hennes studie går ut på att framför allt fettsyran Omega-3, men även Omega-6, kan påverka barns bakomliggande svårigheter med uppmärksamhet och koncentration.

– Fettsyror av typen Omega-3, som finns i fisk och skaldjur är oerhört viktiga för hjärnan och dess funktioner, men saknas ändå från många barns kost, säger Alex Richardson till Aktuellt.

Professor skeptisk

Nervcellerna i hjärnan, som man använder när man läser, skriver och pratar, är uppbyggda av just fettsyror.

Flera svenska forskare tycker att hennes studie är så intressant att det nyligen har startats liknande undersökningar på sju olika sjukhus, bland annat Karolinska Institutet i Solna.

Men Mats Myrberg, professor vid Lärarhögskolan i Stockholm anser inte att studien är så bra.

– Det finns ingen teoretisk förklaring till varför de här resultaten skulle uppstå, och då bör man vara försiktig som forskare, säger Mats Myrberg.

Antons mamma Marianne Lönnmo, Alex Richardson och Mats Myrberg är dock alla överens om att det fortfarande krävs koncentrerat arbete med studier och stimulans för att förbättra studieresultaten för barn med dyslexi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.