I augusti 2022 meddelade EMA att man upptäckt förhöjda risker med Nuvaxovid i samband med en undersökning som myndigheten bedrivit. Nu redovisar data från Australien samma samband som EMA:s tidigare undersökning. Foto: Jeroen Jumelet/EPA

FHM: Nytt covidvaccin ska inte ges till personer under 30 år

Uppdaterad
Publicerad

Det proteinbaserade covid-19-vaccinet Nuvaxovid ska inte ges till personer som är 30 och yngre, meddelar Folkhälsomyndigheten. Det eftersom att data från Australien gett signaler om ökad risk för hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflammation.

Nuvaxovid, som distribueras av  det uppsalabaserade företaget Novavax, är det femte vaccinet mot covid-19 som godkänts i EU. I mars 2022 meddelade Folkhälsomyndigheten till en början att vaccinet blivit godkänt för användning för personer som är 18 år och äldre. Det är ett proteinbaserat vaccin som är framtaget i, en för vacciner, mer traditionell tillverkningsprocess än tidigare mRNA-vacciner (Spikevax från Moderna och Comirnaty från Pfiezer/Biontech).

Nu drar FHM tillbaka användningen av Nuvaxovid efter att data från Australien pekat på ökad risk för myokardit och perikardit – mer känt som hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflamation. Samtidigt uppger FHM att risken att drabbas av sjukdomarna, även om man vaccinerats med Nuvaxovid, är väldigt liten.

– Vi följer läget noga och inväntar mer data. Men den som är yngre och nyligen vaccinerad med Nuvaxovid behöver inte vara orolig. Risken är väldigt liten och man kan fortsätta med nästa dos med ett annat vaccin, säger Sören Andersson, chef för enheten för vaccinationsprogram i ett meddelande som publicerats på myndighetens hemsida.

Vaccinet har ännu inte använts i större utsträckning i Sverige. Totalt rör det sig om cirka 7 000 doser.

Tidigare vaccin som pausats för utredning

Tidigare har både Modernas Spikevax-vaccin och AstraZenecas vaccin pausats för användning. Modernas för personer som är födda 1991 och senare och AstraZenecas helt och hållet.

AstraZenecas vaccin utreddes sedan för misstänkta biverkningar som blodpropp i kombination med låga nivåer av blodplättar eller blödning. Efter utredningen kunde den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA återuppta vaccineringen för personer som är 65 år då de mycket sällsynta biverkningarna endast rapporterats hos personer under 65.

Sedan början av 2022 är FHM:s fortsatta rekommendation att inte använda Modernas Spikevax till personer under 30 år. För personer under 30 rekommenderas generellt vaccinet Comirnaty från Pfizer/Biontech.

Det här är symtomen på hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflammation:

Hjärtmuskelinflammation (myokardit) och hjärtsäcksinflammation (perikardit) går oftast över av sig självt, men symtomen behöver bedömas av läkare. Tillstånden är vanligast bland unga män, i samband med exempelvis virusinfektioner som covid-19. År 2019 vårdades cirka 300 personer under 30 år på sjukhus med myokardit.

Symtom på myokardit och/eller perikardit är bland annat:

  • Trötthet och andfåddhet
  • Oregelbundna hjärtslag och hjärtklappning
  • Feber och värk i kroppen
  • En känsla av tryck eller tyngd över bröstet
  • Det gör ont att andas djupt
  • Smärta till vänster eller mitt över bröstet

Källa: Folkhälsomyndigheten 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.