Nästan hela Sverige har nu färgats orange av ECDC. Ju mörkare färg desto högre smittspridning. Stockholm är rött. Foto: EU:s smittskyddsmyndighet ECDC

Inte längre låg smittspridning – hotar höstens restriktionslättnader

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av covid-19 fortsätter att öka i Sverige – så pass mycket att smittspridningen inte längre ligger på låga nivåer. Statsepidemiolog Anders Tegnell varnar för att utvecklingen hotar restriktionslättnader i höst.

– Fortsätter det på det här viset är det svårt att motivera, säger han till SvD.

Den smittsamma deltavarianten fortsätter att dominera i Sverige. Förra veckan rapporterades 3 451 bekräftade fall av covid-19 – en ökning med cirka 30 procent jämfört med veckan före. I en majoritet av fallen var det personer under 40 år som smittats, enligt Folkhälsomyndighetens veckorapport. 

Incidensen räknat över 14 dagar var förra veckan 59 fall per 100 000 invånare. Det innebär att smittspridningen inte längre ligger på vad som klassas som låga nivåer.

Nästa fas i lättnaden av restriktionerna är tänkt att ske i september, enligt regeringens plan. Men då måste smittspridningen ha gått ner rejält.

– Går vi in i hösten med höga smittspridningsnivåer blir det svårt att minska på restriktionerna. Och då blir det en jobbig och tråkig höst igen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SvD.

Trängsel på krogar och turistorter

På EU:s smittskyddsmyndighet ECDC:s karta är i princip hela Sverige orange, vilket innebär en incidens på över 50 fall per 100 000 invånare. Den enda delen av landet som inte är orange är Stockholm, som är röd – där är incidensen ännu högre. FHM har fått flera rapporter om trängsel på storstadskrogar.

Just trängsel på nöjesställen är en av anledningarna till den ökande smittspridningen, enligt FHM. Den andra anledningen är resor. Andelen fall av covid-19 med koppling till utlandsresor låg förra veckan på 17 procent.

– Vi ser en hel del fall med personer som smittats utomlands på populära resmål i Europa, säger Tegnell i veckorapporten.

Tegnell: ”Pandemin pågår fortfarande”

Smittspridningen har alltjämt ökat i delar av Europa, vilket innebär en risk för framför allt ovaccinerade resenärer. Även inrikes förekommer trängsel. Rapporter från flera svenska semesterorter, bland annat Gotland, har kommit in till myndigheten.

– Det är inte bra, pandemin pågår fortfarande och man ska fortsätta att följa rekommendationerna om att hålla avstånd, säger Tegnell.

Fakta: Coronastatistik fredag 6 augusti

Totalt har 14 657 personer smittade med covid-19 avlidit i Sverige.

Sammanlagt har 1 104 538 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Hittills har 6 504 950 personer fått minst en dos vaccin mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 79,4 procent av den vuxna befolkningen (18 år och äldre). Av dessa har 4 437 997 fått två doser, motsvarande 54,2 procent av den vuxna befolkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.