Enligt Folkhälsomyndigheten har nu över hälften av befolkningen antikroppar Foto: Henrik Holmberg / TT

FHM: Fler än hälften har antikroppar mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten skriver i en rapport att mer än hälften av Sveriges befolkning nu har antikroppar mot coronaviruset.

Det konstateras efter myndighetens återkommande seroepidemiologiska undersökningar. Flera gånger under 2020 och 2021 så har myndigheten undersökt överskottsblodprover från öppenvården och prover från blodgivare.

– Som förväntat finns en hög nivå av antikroppar i de äldre åldersgrupperna där vaccinationerna har kommit långt. Eftersom vi vet att endast en mindre andel av befolkningen i denna åldersgrupp har haft covid-19 visar det att den absoluta merparten av alla som har vaccineras utvecklar påvisbara antikroppar, säger Mia Brytting, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Bara en tredjedel av landets yngre

I gruppen barn och ungdomar 0-19 år visar undersökningen att 28 procent har antikroppar. Mia Brytting poängterar att det är viktigt att denna grupp är medvetna om smittspridningen av covid-19:

– Även om våra undersökningar visar att drygt 30 procent av ungdomar har antikroppar så visar detta också att två tredjedelar sannolikt inte har något skydd mot covid-19.

Folkhälsomyndighetens näst senaste rapport analyserade perioden vid månadsskiftet april-maj 2021. Då hade cirka 33 procent av befolkningen påvisabara nivåer av antikroppar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer