FHM om nya reglerna: ”Kommer inte leda till stor smittspridning”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i går, måndag, gäller nya regler för coronatestning och hur länge man bör stanna hemma vid sjukdomssymtom. Vaccinerade personer och barn under sex år får återgå till jobb respektive förskola trots vissa kvarvarande symptom.

– Har man nytillkomna symptom ska man vara hemma ett par dagar, men i slutändan är smittsamheten inte lika hög. Vi ser inte att det här kommer leda till någon stor ökning av smittspridning, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Har man förkylningsymptom men är fullvaccinerad behöver man sedan 1 november inte coronatesta sig.

– Det här handlar om att använda de resurser vi har så ändamålsenligt som möjligt, risken är lägre för vaccinerade. Det är bättre att fokusera testningen på ovaccinerade och i de miljöer där smittspridningen är högre, som för vårdpersonal och boende på äldreboenden, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, när hon under tisdagsmorgonen gästade SVT:s Morgonstudion.

Coronapandemin

Andra förändringar är reglerna om hur länge man bör stanna hemma vid symptom. Vid konstaterad covid-19 gäller samma regler som innan men för andra är det okej att gå tillbaka till jobb, skola och fritidsaktiviteter om man är feberfri sedan ett dygn, även om man har lättare symptom kvar. Se alla FHM:s rekommendationer här.

– Det är subjektivt, men man ska inte ha kvar särskilt mycket symptom. Men lite lätt snuva och kvarvarande hosta kan man gå tillbaka även om det inte gått sju dagar sedan man insjuknat, säger Byfors.

”Ingen ökning”

Lärarförbundet har riktat kritik mot de nya reglerna och säger att det finns en oro bland deras medlemmar för ökad covidsmitta inom förskolan.

– Har man nytillkomna symptom ska man vara hemma ett par dagar, men i slutändan är smittsamheten inte lika hög. Vi ser inte att det här kommer leda till någon stor ökning av smittspridning. Men man behöver lyssna på sin förskola, det är de som bestämmer så att det blir en bra balans, säger Byfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet