FHM: Rekommendationen om Astra Zenecas vaccin ligger fast

Uppdaterad
Publicerad

Rekommendationen om att personer som är yngre än 65 år inte ska ges Astra Zenecas vaccin ligger kvar. De närmare 180 000 personer under åldersgränsen som redan har fått en första dos ska nu ges ett annat vaccin när det är dags för dos nummer två, meddelar Folkhälsomyndigheten.

– Vi har landat i att det enda rimliga är att använda ett Pfizer-vaccin, säger statsepidemilog Anders Tegnell.

Efter rapporter om allvarliga biverkningar bland unga beslutade Folkhälsomyndigheten i mars att pausa användandet av Astra Zenecas vaccin, Vaxzevria, mot covid-19.

På tisdagen meddelade myndigheten att rekommendationen kvarstår.

– Tyvärr har vi sett ett antal fall av de här mycket sällsynta koagulationsrubbningarna. Det är en ovanlig biverkan. Det finns enstaka fall över 60 år men de allra flesta är under 60 och det är där som riskerna är påtagliga för den här typen av biverkan. Därför ligger vi kvar med rekommendationen att det är personer över 65 år som ska erbjudas vaccination med Astra Zenecas vaccin, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressträff på tisdagen.

180 000 har fått första dos

Bedömningen görs utifrån underlag från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och i samråd med Läkemedelsverket, uppger FHM.

Hittills i Sverige har cirka 180 000 personer under 65 år getts en första dos av Astra Zenecas vaccin.

De som nu ska få en andra dos kommer att rekommenderas ett annat vaccin av typen mRNA.

– Det finns inga riktiga studier. Men tillsammans med diskussioner med andra länder har vi landat i att det enda rimliga är att använda ett Pfizer-vaccin till de personer under 65 som har fått sin första dos med Astra Zenecas vaccin, säger Anders Tegnell.

Skyddseffekt inte klarlagd

Rekommendationen kommer att gälla från och med nu och den andra dosen planeras att ges 12-15 veckor efter den första Astra-dosen.

– Nu under maj kommer det bli ett antal personer som redan är vaccinerade med en första dos. De kan nu få en andra dos med det här vaccinet.

Det är enligt Folkhälsomyndigheten ännu inte klarlagt vilken skyddseffekt som uppnås genom att blanda vaccinen. Det ska följas upp med studier.

– Men alla experters bedömning är att skyddseffekten kommer att vara bra. den enda tvekan som möjligtvis finns är hur lång tid den här skyddseffekten kommer att vara. Men det kommer att ge de här personerna ett bra skydd även fortsättningsvis, utöver det skydd de redan har av sitt Astra-vaccin, säger Anders Tegnell.

Skyddseffekten av Astra-vaccinet bedöms fortsättningsvis vara mycket god, enligt FHM, och kommer fortsatt att rekommenderas till personer över 65 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.