På den nyöppnade vaccinationsmottagningen i Slakthusområdet var de flesta 70 plussarna positiva idag, men personalen får mycket frågor om Astras vaccin. Foto: Frida Jareteg/SVT

Tveksamhet till Astravaccinet märks på vaccinationscentralerna

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring Astra Zenecas vaccin påverkar människors vilja att vaccinera sig. Både regionen och vårdgivarna får signaler om att vaccin avstås och tider avbokas.

Grannlandet Danmark har helt slutat att ge Astra Zenecas vaccin mot covid-19 och i Norge överväger regeringen att göra detsamma. Svenska myndigheter hävdar fortsatt att nyttan av att använda vaccinet är större än riskerna och Sverige har inte på samma sätt som grannländerna ”råd” att stoppa vaccinet.

Efter larm om enstaka fall av blodproppar i kombination med brist på blodplättar, främst hos kvinnor under 60 år, har både Europeiska läkemedelmyndigheten (EMA) och svenska myndigheter utrett vaccinet, men i Sverige har slutsatsen varit att det fortsatt är säkert att använda för personer över 65 år.

I klippet ovan kan du höra om hur oron påverkar vaccinationsbokningarna i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet