Folkhälsomyndigheten tagit fram ett förslag för hur olika restriktioner kan lyftas, som regeringen nu ska ta ställning till, Foto: TT arkiv

FHM:s plan för att öppna Sverige steg för steg

Uppdaterad
Publicerad

Trots fortsatt hög smittspridning planeras det för en öppning av samhället. Folkhälsomyndigheten tagit fram ett förslag för hur olika restriktioner kan lyftas, som regeringen nu ska ta ställning till, rapporterar Dagens Nyheter.

Folkhälsomyndigheten redogör i sitt förslag för tre olika nivåer som kan bli aktuella beroende på smittspridning, skriver DN.

Just nu ligger Sverige på nivå tre, den högsta nivån. Även vid nivå två behöver många restriktioner vara kvar, enligt FHM.

– Man kanske kan tillåta fler i samma sällskap på restaurang och sänka kraven på kvadratmeter per person i butiker, gym och andra inomhusmiljöer. Det finns också ett maxtax på 500 personer för butiker, konsthallar och museer, som man skulle kunna ta bort. När det gäller allmänna sammankomster, där maxtaket är åtta, ser vi en stegvis justering som vi har föreslagit för regeringen, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till DN.

Större evenemang dröjer

Smittspridningen i samhället måste vara låg med få patienter som får sjukhusvård för att nå den lägsta nivån. När den nivån nås ska till exempel krogar kunna hålla öppet som vanligt, enligt FHM:s förslag

Större evenemang kan ändå behöva vänta ett bra tag.

– Det kommer att vara möjligt att ha större arrangemang men kanske inte 30 000 människor tillsammans i en trång lokal, säger Sara Byfors till DN.

Räkna med fortsatt hemmajobb

När det gäller avrådan för barn och unga från att delta i tävlingar kan det snart komma lättnader, enligt FHM. Däremot kommer rekommendationen att fortsätta jobba hemifrån troligtvis att ligga kvar en längre tid för att fortsatt minska risken för trängsel i kollektivtrafik och på arbetsplatser, enligt Sara Byfors.

– Fram till sommaren kommer det att ligga kvar, sen får vi se hur läget är framåt hösten. Det kan mjukas upp lite och bli lite mer som det var tidigt i höstas när man kunde jobba hemifrån en del, till exempel genom att gå växelvis på arbetsplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.