Skenande spridning – men inga nya restriktioner i påsk

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av covid-19 har ökat med 18 procent de senaste två veckorna.

– Inte hållbart, säger statsepidemiologen Anders Tegnell under dagens presskonferens.

Men några striktare restriktioner inför påsk är inte aktuellt.

Antalet fall av covid-19 ökar kraftigt på flera håll i landet enligt nya siffror från Folkhälsomyndigheten. Vården i flera regioner har gått upp i så kallat stabsläge och i 20 av 21 regioner vårdas covid-patienter på intensivvårdsavdelning.

Antalet patienter som vårdas på sjukhus är 70 fler än i förra veckan.

– Det är ett klart orosmoment, sa Anders Tegnell under dagens presskonferens.

Besked om Astra Zeneca på torsdag

Vaccineringen beskrivs som en av de avgörande faktorerna för att stoppa smittspridningen men vaccinationstakten har bromsats ordentligt den senaste tiden. 

En anledning är att Folkhälsomyndigheten pausat användandet av Astra Zenecas vaccin sedan 16 mars efter larm om blodproppar bland flera av de vaccinerade.

Ett beslut om användningen av vaccinet väntas på torsdag.

– Vi räknar med att presentera en rapport om detta då, sa Anders Tegnell på pressträffen.

Inga nya regler inför påsk

Myndigheterna har tidigare varnat för en ökad smittspridning inför påsk och statsminister Stefan Löfven har tidigare avrått från stora påskfiranden. Några nya restriktioner kring högtiden är dock inte aktuellt, menar Anders Tegnell.

– Inte som det ser ut just nu. Vi tror inte att fler åtgärder kommer ändra så mycket. Det vi behöver få är högre följsamhet för de restriktioner som redan finns på plats.

Nya åtgärder för museer och nöjesparker

Några nya restriktioner är dock på väg. Från och med den 25 mars kommer nya åtgärder för konsthallar, museer, djurparker, temaparker och liknande anläggningar.

Reglerna blir i princip desamma som för exempelvis butiker och gym. Syftet är att se till att besökare håller avstånd och på så sätt minskar smittspridningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.