Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är kängan mot Gisecke • ”Man ska vara väldigt försiktig med att ge sådana råd” Foto: 30 Minuter/FHM presskonferens

FHM:s svar till Johan Giesecke om vad vaccinerade kan göra

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinerade behöver inte leva under restriktioner, menar Johan Giesecke. Folkhälsomyndighetens Sara Byfors ger honom varken rätt eller fel – men manar inför påsken till försiktighet.

Personer som är färdigvaccinerade kan leva som vanligt, tycker smittskyddsexperten och före detta statsepidemiologen Johan Giesecke.

– Vaccinationen gör att man blir immun i 99 procent av fallen. Så i princip kan man som vaccinerad göra vad som helst, sade han i SVT:s intervjuprogram 30 minuter.

Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors tycker att man ska vara försiktig med att ge den typen av råd, och att det viktigaste är att följa de grundläggande råden som Folkhälsomyndigheten har hållit fast vid det senaste året.

– Vi vet inte fullt ut hur vaccinerna skyddar mot smittspridning, sade hon när hon på dagens presskonferens om pandemiläget fick frågor från SR Ekot om Johan Gieseckes uttalande.

Är inte fritt fram för äldre

Sara Byfors vill varken ge Johan Giesecke rätt eller fel. Hon menar i stället att det gäller att vara försiktig.

– Att säga att det är helt okej att ha påskkalas hemma tycker jag är att gå för långt eftersom de allra flesta inte kommer att vara färdigvaccinerade, sade hon.

– Som en äldre person som har varit väldigt försiktig kan man såklart ta kliv framåt efter vaccineringen. Men det är inte fritt fram att leva som vanligt.

Se hela veckans avsnitt av 30 minuter här

Statsepidemiolog Anders Tegnell och FHM:s generaldirektör Johan Carlson har tackat nej till att medverka i 30 minuter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.