Vid en eventuellt förändrad situation för barn och unga i Sverige kan rekommendationerna komma att ändras. Foto: Adam Ihse / TT

Barn mellan 12 och 17 behöver inte vaccineras mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har Folkhälsomyndighetens generella rekommendation till grundfriska barn i åldrarna 12 till 17 år varit att fortsätta vaccinera mot covid-19. Nu tas rekommendationen bort och endast barn i särskilda grupper ska fortsätta vaccineras.

Under pandemin har få barn blivit allvarligt sjuka av covid-19. Ny forskning och kunskap pekar dessutom mot att virusvarianterna av SARS-CoV-2 ger lindriga symtom för barn som är grundfriska. Därför ändrar FHM nu sin allmänna vaccinationsrekommendation.

– Sammantaget ser vi att vårdbehovet till följd av covid-19 har varit lågt bland barn och unga under pandemin, och dessutom minskat sedan virusvarianten omikron började sprida sig, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Coronapandemin

– I den här fasen av pandemin ser vi inte att det finns ett fortsatt behov av vaccination i den här gruppen.

Träder i kraft 1 november

Beslutet gäller från och med den 1 november 2022. FHM uppger att beslutet har fattats efter dialog med företrädare för relevanta organisationer, däribland Svenska Barnläkarföreningen och Nationellt programområde (NPO) barn och ungdomars hälsa.

Vuxna 65 år och äldre samt personer i riskgrupp från 18 års ålder rekommenderas ytterligare en påfyllnadsdos inför kommande höst- och vintersäsong. Rekommendation gäller även alla grupper som har ökad risk för allvarlig covid-19-sjukdom, exempelvis gravida och personer med hjärt- och lungsjukdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet