Folkhälsomyndigheten vet inte varför så många utbrott sker på skolor i Sverige just nu, säger Britta Björkholm som är avdelningschef på FHM. Foto: SVT

FHM: Vet inte varför så många skolutbrott sker

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten vet inte varför så många utbrott sker på skolor i Sverige just nu, säger Britta Björkholm, avdelningschef på FHM, till SVT Nyheter.

Man är medveten om regionernas rapporter, men ser ingen trend nationellt.

– Jag vet att skolorna och regionerna arbetar intensivt med att utreda de här utbrotten, säger hon.

En rad regioner har slagit larm om att smittan sprider sig snabbt på skolor i landet. På en skola i Västerbotten smittades 50 elever på en vecka, något SVT Nyheter kunde rapportera om igår.

Det är samtidigt svårt att se om det skett en smittoökning på landets skolor överlag. Detta eftersom Folkhälsomyndigheten inte har någon systematisk insamling av antalet utbrott.

– Vi har inga siffror på det, men vi hör ju också att regionerna utreder skolutbrott och till och med utbrott på förskolor. Men om de står för en verklig ökning eller om detta är en reflektion över smittspridningen i hela samhället vet vi inte än, säger Britta Björkholm.

Kan omvärdera bedömning

Britta Björkholm vidhåller Folkhälsomyndighetens bedömning att barn och unga inte är drivande för smittspridningen i samhället.

– De kan smittas, de kan också smitta vidare, men inte lika mycket som vuxna, säger hon.

Hur kommer det sig?

– Av någon anledning är de inte lika smittsamma, men varför vet vi inte än.

Kan ni med säkerhet säga att barn och skolor inte är drivande?

– De har inte varit det hittills.

– Det är viktigt att skolorna hålls öppna av flera olika skäl och då kommer vi att se en viss smittspridning där. Det betyder inte att barn och unga driver smittan i det här läget.

Kan ni komma att omvärdera er ståndpunkt?

– Absolut, det här följer vi hela tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.