Feministiskt initiativ ser positivt på höstens val och hoppas komma över riksdagsspärren. På Järvaveckan inledde partiledaren Gita Nabavi. Foto: TT

Fi inleder Järvaveckan

Uppdaterad
Publicerad

Järvaveckan är igång och den inleddes av Feministiskt initiativ. Partiet hoppas göra ett bättre val i höst efter att de hamnade under riksdagsspärren 2014.

– Ingen röst är bortkastad, säger Gita Nabavi, en av Fi:s partiledare.

Idag inleds Järvaveckan som hålls i Spånga, Stockholm. Varje parti har en egen dag. SVT Nyheter bevakar samtliga partier och dagar under veckan, däremot sänds endast talen från partiledare vars parti sitter i riksdagen.

Fi, som öppnade Järvaveckan är inte ett riksdagsparti, men var nära riksdagsspärren i förra valet då partiet fick 3,1 procent. I de senaste opinionsmätningarna har dock Fi legat på omkring två procent, men partiledaren Gita Nabavi ser ändå positivt på höstens val.

– Det funkade bra förra valet, vi kom in i 13 kommuner och in i EU-parlamentet. Det har gett oss förutsättningar att göra ett ännu bättre val den här gången, säger Nabavi.

”Ingen röst bortkastad”

Gita Nabavi menar att det är viktigt att befinna sig på Järvaveckan trots att partiet inte sitter i riksdagen.

– Vi behöver synas där folk är. Det är jätteviktigt att folk får möjlighet att delta i det politiska samtalet, säger hon.

Många ser en röst på Fi som bortkastad då ni inte är med i riksdagen, hur ser du på det?

– Inga röster är bortkastade för det handlar om att rösta på det man tror på. Vi har de absolut bästa förutsättningarna någonsin att komma in nu. Vi vet att det är fler än de som syns i opinionsmätningarna som vill rösta på Fi, för vi anges inte som ett alternativ i dem.

Vad är nytt inför det här valet för er?

– Det som har förändrats är våra omvärld, all politik har rört sig höger ut. Då är det viktigt att vi kan vara ett alternativ som vågar stå fast vid våra ideal och värderingar, säger Gita Nabavi.

Anledningen till att inte flera småpartier är med under Järvaveckan har att göra med att alla som sitter i Stockholms fullmäktige deltar.

Imorgon är det Liberalernas dag, här kan du se Järvaveckans schema.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.