Gita Nabavi föreslås till ny partiledare. Foto: TT

Fi siktar på riksdagen – Gita Nabavi ny partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Gita Nabavi från Stockholm har valts till ny partiledare för Feministiskt initiativ. Jämte den andra partiledaren Gudrun Schyman ställs hon nu inför utmaningen att ta Fi ända in i riksdagen.

– Vi har mycket bättre förutsättningar nu, säger partiledare Gudrun Schyman.

I helgen håller Feministisk initiativ valkonferens och presenterar sin valplattform. I förra valet fick partiet 3,1 procent och fick plats i kommunfullmäktige i tretton kommuner. I Stockholm och Göteborg är partiet med och styr.

– Vi har mycket bättre förutsättningar nu, vi har fler medlemmar, vi kommer att få våra valsedlar utdelade i alla vallokaler och vi har folk som har erfarenhet från politiskt arbete i kommunerna, säger Gudrun Schyman.

Val 2018 – #dinröst

När andra partier i dag talar om lag och ordning har Fi ett annat fokus.

– Vi behöver sociala satsningar och stärka civilsamhället. Vi vet att det har en lugnande effekt om mammor från Rinkeby är ute och går i området, det är sådant vi måste stödja, säger Sissela Blanco Nordling som sitter i kommunfullmäktige i Stockholm.

Ligger på två procent

Partiet har under lång tid legat på runt två procent i opinionsmätningarna och uppmärksamheten kring metoo i höstas har inte gett någon extra skjuts.

– Våra medlemmar har ju varit väldigt upptagna i att delta i de här rörelserna och vi har inte sagt att ”rösta på Fi så blir allt bra”. Men det är de samtal som nu pågår som så småningom blir politik, säger Gudrun Schyman.

I valplattformen kommer frågor som höjda skatter, sänkt arbetstid och mindre pengar till försvaret att få en viktig plats.  På lördagen var det dags att välja en efterträdare till Victoria Kawesa som avgick i höstas. De 137 kongressombuden sade enhälligt ja till Gita Nabavi, som var den enda kandidaten till posten. I sitt första tal som partiledare sade hon:

– De frågor jag brinner för är arbetstidsförkortning och en human asylpolitik, säger Gita Nabavi.

Hur menar du – ska ingen utvisas?

– Helst skulle jag se att vi har helt öppna gränser, att ingen utvisas, vi jobbar åt det hållet.

Brottslingar? Mördare? Aklilov?

– I så fall kanske vi skulle utvisa alla som begår brott och mördar, vart skulle de hamna någonstans? Bara för att de inte är födda här innebär det inte att de inte är vårt ansvar, säger Gita Nabavi.

Feministiskt initiativ

Bildat: 2005

Valresultat:

2006: 0,68%

2009: 2,22% (EU-valet)

2010: 0,4%

2014: 5,49% (EU-valet)

2014: 3,14%

Kom in i tretton kommuner efter valet 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet