Foto: Scanpix

”Jämställdheten går bakåt”

Uppdaterad
Publicerad

Inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor har ökat konsekvent sedan alliansregeringen tillträdde 2006, hävdar MP och FI i ett gemensamt utspel.

”Nya siffror visar att skillnaden i inkomst mellan kvinnor och män har ökat stadigt sedan regeringen Reinfeldt tillträdde. Det här kan vara deras sista år vid makten och det är dags att göra bokslut över alliansens jämställdhetspolitik.”, skriver Per Bolund (MP) och Gudrun Schyman (Fi), på Dagens Nyheters debattsida idag.

Lönegapet minskar något – inkomstgapet ökar

”Medan löneskillnaderna minskat lite grann, har skillnaderna i inkomst ökat kraftigt sedan alliansregeringen tillträdde. Det visar nya siffror som riksdagens utredningstjänst har tagit fram. Om man mäter även inkomster av kapital och från försäkringssystemen får man en mera heltäckande bild av människors ekonomiska situation.”, skriver Schyman och Bolund.

Kvinnor mår sämre än män

Partiföreträdarna hävdar vidare att kvinnor mår sämre än män, att neddragningarna i offentlig sektor tvingar kvinnor att ta ett större ansvar att vårda anhöriga, samt att tre fjärdedelar av föräldraledigheten ännu tas ut av mammorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer