”Kan vi ge makten och lika härlighet till alla en evighetens dag?”, frågar Fi:s valfilm. Foto: TT/Faksimil

Fi:s nya valfilm flum-hånas – men försvaras av partiet: ”Vi har en massa politik”

Uppdaterad
Publicerad

”I bakrutan går tiden isär i välvande kamp.” Så inleds Feministiskt initiativs valfilm, som sedan den publicerades har hånats för att vara ”flummig”, ”obegriplig” och ”helt befriad från politik”.
I Morgonstudion försvaras filmen av kommunikationsansvarig Amanda Mogensen, som menar att syftet aldrig har varit att presentera sin politik.

”Samtiden som strömmar runt oss i rusande liv, i full reträtt, i tyst klang, i deliriskt brus” fortsätter Feministiskt initiativs film, som under fredagen publicerades på partiets Facebooksida och på Youtube.

Kritiken lät inte vänta på sig.

”En orgie i gulliga floskler”, enligt Expressens krönikör, ”Lika begriplig som ett Nigeriabrev”, enligt Nöjesguiden, ”En i floskler dränkt film med mycket dålig musik”, skriver vänsterpartisten Dror Feiler på Twitter, och ”Tänk en dikt av Björn Ranelid som översatts till hindi av Deepak Chopra, och sedan tillbaka till svenska igen”, menar tankesmedjan Timbros Johan Ingerö.

På Fi:s Youtube-sida har kommenteringsfunktionen stängts av, men på partiets Facebooksida är följarna mer positivt inställda till filmen, och den försvaras även i en kulturartikel på Aftonbladet: ”Personligen tycker jag det piggar upp med lite poesi”.

”Vi har varit modiga”

I SVT:s Morgonstudion medverkande under onsdagsmorgonen Fi:s kommunikationsansvariga Amanda Mogensen, som menar att filmen inte var tänkt att handla om politik, utan skulle fungera som en uppmaning till ”alla som vill förändra att göra mer av världen.”

– Vi presenterar vår valplattform i en folder. Vi har en massa politik, man kan använda olika kanaler, säger Mogensen.

Hon påpekar också att hon är glad över uppmärksamheten filmen har fått.

– Det är fantastiskt, jag får prata om Fi. Det får jag inte annars. Vi har fått blandade reaktioner, och jag vet att vi har varit modiga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer