Feministiskt initiativ vill höja skatterna. Foto: TT

Fi vill höja skatter och stoppa alla utvisningar

Uppdaterad
Publicerad

Feministiskt initiativ (Fi) misslyckades med att komma in i riksdagen i valet 2014 men siktar nu på att komma över fyra procent in i valet nästa år. Partiet vill bland annat höja skatter, införa sex timmars arbetsdag och se en allmän flyktingamnesti.

I helgen har Feministiskt initiativ (Fi) partikongress i Västerås.

Migrationspolitiken är viktig för partiet och Fi är starka motståndare till de senaste årens flyktingpolitik där regeringens linje nu är att den som får ett avslag på sin asylansökan också ska återvända.

– Det är människorättsvidrigt, man jagar människor som flytt undan krig och förföljelse för att de inte har något annat val och så utsätter man dem för precis samma sak här, säger Sissela Nordling Blanco, gruppledare för Fi i Stockholms kommunfullmäktige.

Vill stoppa alla utvisningar och höja skatter

Fi vill istället ha en allmän flyktingamnesti och stoppa alla utvisningar.

– Det finns resurser, det handlar om omfördelning. Det är inga problem, vi kan ta emot fler, säger Annika Nylén, aktiv i partiet i Stockholm.

– Det är ingen hemlighet att vi gillar skatt, vi vill finansiera det med skatter, säger Lisa Palm, ledamot i Stockholms kommunfullmäktige.

Sex timmars arbetsdag

Samtidigt driver partiet linjen om ”en ny syn på arbete” som innehåller sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.

I dag finns partiet invalt i 13 av landets kommuner och är med och styr i tre av dem, Stockholm, Göteborg och Kiruna.

I lokalpolitiken driver Fi frågor som mer pengar till kvinnojourer, stöd till flyktingar, avgiftsfri kollektivtrafik och så kallad genusbudgetering, det vill säga att man anlägger ett noggrant jämställdhetsperspektiv på kommunens budget.

Tjänsteman blir tjänsteperson

I Uppsala och Malmö har partiet drivit igenom att ordet ”tjänsteman” ska ändrats till ”tjänsteperson” i kommunens dokument.

– Språket ger makt och riktning för vart man vill komma. Jag tycker det är bra att byta ut tjänsteman nu när det är många kvinnor som är tjänstepersoner, säger Lisa Palm.

I opinionsmätningarna ligger partiet på runt två procent (strax under det Sverigedemokraterna hade ett och halvt år före valet 2010, när SD kom in i riksdagen).

Fick 3,1 procent av rösterna i riksdagsvalet 2014.

Blev invalda i 13 kommuner.

Fick ett mandat i EU-parlamentet i EU-valet 2014

Har partikongress i Västerås i helgen. Gudrun Schyman föreslås bli omvald som ordförande och dela ordförandeposten med Victoria Kawesa, i dag partiets antirasistiska talesperson. 

Den tidigare socialdemokraten och före detta ordföranden i Kommunal, Anneli Nordström, är partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.